POČINJE SETVA RASADA U PLASTENICIMA: Šta je potrebno za kvalitetan rasad

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 01. 2022. u 12:16

POLOVINA januara je vreme kada povrtari vrše setvu rasada u plastenicima. Proizvodnja rasada je jedna od najosetljivijih i najvažnijih faza u proizvodnji povrća.

ПОЧИЊЕ СЕТВА РАСАДА У ПЛАСТЕНИЦИМА: Шта је потребно за квалитетан расад

Foto:Z.Gligorijević

Najpre treba odabrati kvalitetno seme i deklarisano seme, savetuju u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini i dodaju da od kvalitetno proizvedenog rasada zavisi i rentabilnost cele proizvodnje.

Stručnjaci kažu da je u hladnim danima veoma teško održati temperaturu potrebnu za nicanje i rast mladih biljaka. Optimalne vrednosti zavise od biljne vrste i fenofaze razvoja. Za većinu toploljubivih kultura (paprika, paradajz, krastavac) optimalna temperatura za nicanje je 28 do 30 stepeni Celzijusa. Izuzetno je važno da se nakon nicanja snizi temperatura na 18 do 20 stepeni Celzijusa kako ne bi došlo do izduživanja rasada. Temperaturu potom treba održavati od 20 do 22 stepena sve do pikiranja biljaka.

Za proizvodnju rasada veoma bitan činilac je i svetlost, jer usled njenog nedostatka dolazi do usporenog razvoja, ali i izduživanja biljaka. Zato u vreme pikiranja treba zasenjivati rasad. Pikiranje se obavlja sa pojavom dva stalna lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a