RAZGOVOR MIROVIĆA I ŠTARKA: Podrška jevrejskoj zajednici u Vojvodini

Z.Grumić

14. 01. 2022. u 13:46

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da će Pokrajina nastaviti podršku jevrejskoj zajednici u AP Vojvodini i najavio nastavak aktivnosti radi kompletiranja spiskova svih žrtava fašizma na teritoriji Vojvodine tokom Drugog svetskog rata.

РАЗГОВОР МИРОВИЋА И ШТАРКА: Подршка јеврејској заједници у Војводини

Pokrajinska vlada

U razgovoru sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Mirkom Štarkom bilo je reči o nastavku podrške Pokrajinske vlade radu i aktivnostima te jevrejske opštine kao i o predstojećoj komemoraciji povodom 80. godišnjice Novosadske racije, 23. januara.

- Nastavićemo i ubuduće aktivnu podršku u očuvanju celokupnog nasleđa jevrejske zajednice u Vojvodini. Baštinimo zajedničku istoriju i delimo odgovornost da očuvamo vrednosti i prenesemo ih budućim generacijama - rekao je Mirović.

On je podsetio na to da je, na inicijativu Pokrajinske vlade, sačinjen sveobuhvatan spisak žrtava sa teritorije Srema tokom Drugog svetskog rata i istakao da se planira početak procesa utvrđivanja spiska i za teritoriju Bačke a potom i Banata, kako bi konačno bio utvrđen kompletan spisak svih žrtava i objavljen u digitalnoj formi na sajtu Arhiva Vojvodine.

- To će predstavljati svojevrsni legat za nove generacije kako bismo sačuvali sećanje na sve nevine žrtve – dodao je Mirović.

Predsednik novosadske Jevrejske opštine je zahvalio Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci toj zajednici, koja broji 600 članova i posle beogradske je najveća u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma