HRABROST NOSE U SRCU, A IZ KUĆE PLEMENITOST: Ponovo okupljeni, kraljevački tinejdžeri sabirali utiske o svom podvigu na Ibru

Goran ĆIROVIĆ

06. 01. 2022. u 16:10

U VREME kada se početkom svake nove godine svode "bilansi" i utisci iz proteklih 365 dana, nema sumnje da je jedan čin nesvakidašnje plemenitosti i hrabrosti šestorice kraljevačkih tinejdžera posebno obeležio 2021. u gradu na Ibru.

ХРАБРОСТ НОСЕ У СРЦУ, А ИЗ КУЋЕ ПЛЕМЕНИТОСТ: Поново окупљени, краљевачки тинејџери сабирали утиске о свом подвигу на Ибру

Šestorica podvižnika, Foto G. Šljivić

Strahinja Savić (16), David Čantrak (16), David Dragojlović (15), Dimitrije Jovandarić (15), Bojan Draganić (16) i Stefan Đurđević (15), okupili su se i prisetili prošlog leta kada su upravo iz Ibra spasli petogodišnjeg dečaka Ognjena Baltića, uskočivši svi kao jedan u brzake ove ćudljive reke. Dečakovog oca Đorđa, nažalost, hrabri mladići nisu uspeli da spasu. To svakako nije umanjilo njihov podvig za primer i veliko poštovanje.

Tragičan događaj odigrao se 1. avgusta prošle godine nedaleko od gradske plaže u centru Kraljeva. Šestorica drugara su tada, kao i veliki broj njihovih sugrađana, utočište od letnje vrućine potražili na Ibru. Kupanje i druženje u hladovini prolazili su uobičajeno dok mladići u jednom trenutku nisu primetili čoveka kako se davi i pokušava da se izbori sa rekom.

- Kupali smo se kao i svaki prethodni dan i ništa nije nagoveštavalo šta će se dogoditi.

U popodnevnim satima, dok smo bili na obali, iz reke se začuo najpre glasan vrisak, a potom i povici "upomoć, upomoć". Videli smo da se neko bukvalno davi i krenuli da pomognemo - priseća se David Čantrak događaja od prethodnog leta.

Ne razmišljajući mnogo, sva šestorica su odmah uskočila u reku i krenula da plivaju prema čoveku, koji je, boreći se sa brzacima, pokušavao da drži dete iznad vode.

- Poslednjim atomima snage Đorđe je nekako uspeo da svog petogodišnjeg sina Ognjena odbaci ka nama. Uspeli smo da mališana iznesemo na obalu, ali je njegov otac ubrzo potonuo i više ga nismo videli. Sutra ujutro je njegovo beživotno telo isplivalo iz reke.

Žao nam je što i njega nismo uspeli da spasemo - skromno dodaje David, učenik Medicinske škole u Kraljevu.

I on, i njegovi hrabri drugari, prepričavajući događaje tog letnjeg dana, ističu da ni tada, a ni sada, nekoliko meseci kasnije ne mogu da poveruju da osim njih niko od njihovih sugrađana nije pritekao u pomoć čoveku koji se davio.

- Bilo je dosta ljudi u blizini. Sa obale su samo posmatrali šta se dešava. Jednostavno, nisu reagovali na poziv u pomoć, nisu reagovali dok se čovek držeći dete davio - s nevericom pričaju hrabri kraljevački tinejdžeri.

Za ispoljenu odvažnost, hrabrost i plemenitost, mladići su povodom Kraljevdana, dana Grada Kraljeva, nagrađeni specijalnom nagradom "Milomir Glavčić" koja se, noseći ime velikog dobrotvora i humaniste, dodeljuje za podsticaj humanosti i solidarnosti.

- Mi smo samo želeli da pomognemo. Da spasemo živote. Uspeli smo da spasemo jedan, dečakov. To nam je najveća nagrada - naglašava Bojan Draganić, kraljevački gimnazijalac.

- Iako se u ovom konkretnom slučaju nije tako pokazalo, i dalje verujemo da bi velika većina uradila isto što i mi. Tako smo vaspitavani da pomažemo onome ko je u nevolji. Uvek i na svakom mestu.

LEKCIJA STARIJIMA

"ŽIVOT je najveća čovekova svetinja. Onaj ko rizikuje svoj da bi spasao nečiji, zaslužuje još jedan život. Ovi mladići svoje druge živote živeće kroz život dečaka Ognjena kojeg su izbavili iz čeljusti smrti. Pamtićemo hrabrost i podvig mladića koji su nas, iako tek zakoračili na stazu života, naučili lekciju kako biti čovek" piše, pored ostalog, u obrazloženju nagrade "Milomir Glavčić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije