BUDUĆI AKADEMCI KOD GRADONAČELNIKA: Grad Šabac uručio novčanu pomoć mladim Romima - studentima

V. MITRIĆ

28. 12. 2021. u 22:32

ŠABAČKI gradonačelnik, dr Aleksandar Pajić, svečano je ugostio ovdašnje studente romske nacionalnosti.

БУДУЋИ АКАДЕМЦИ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Град Шабац уручио новчану помоћ младим Ромима - студентима

Foto. V: M.

Na predlog Mobilnog tima za inkluziju Roma, koji je stručno telo Gradskog veća grada Šapca, doneta je odluka da se studentima romske nacionalnosti uruči novčana pomoć u iznosu od po 15.000 dinara. Gradonačelnik Pajić istakao je da je obrazovanje ono što svi treba da vrednujemo i cenimo.

-Ove školske godine upisano je pet studenata romske nacionalnosti u šabačkom kraju -kaže dr Pajić. - Tri studenta upisala su fakultete u Beogradu, a dva su na Visokoj medicinskoj školi, odnosno Visokoj vaspitačkoj školi u Šapcu. Mobilni tim za inkluziju Roma formiran je u cilju identifikovanja potreba pripadnika romske nacionalnosti, ali i prepoznavanja dobrih primera koje će grad Šabac nastojati da podrži i pomogne. O brazovanje Roma od nemerljivog je značaja, posebno imajući u vidu činjenicu da je dugo postojao trend napuštanja obrazovnog sistema među romskom populacijom.

Dragana Stanković, asistentkinja koordinatora za romska pitanja istakla je da je pet studenata romske nacionalnosti sa teritorije grada Šapca značajan broj i pokazatelj da su afirmativne mere za obrazovanje, koje je država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem omogućila, urodile plodom.

-Napokon i u gradu Šapcu ima mladih Roma koji studiraju i koji su se integrisali u širu društvenu zajednicu što i jeste cilj, a to je unapređenje položaja Roma kako u gradu Šapcu, tako i u Republici Srbiji, jer je obrazovanje karta za lakši život i bolju budućnost - rekla je Dragana Stanković.

Vladimir Vasiljković, student završne godine gastronomije na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu poručio je svim pripadnicima romske nacionalnosti da se obrazuju i da posle srednje škole nastave školovanje na fakultetu. Jelena Stanković, studentkinja prve godine Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Šapca zahvalila se svima koji su joj omogućili da putem afirmativnih mera upiše studije, a sve mlade pripadnike romske nacionalnosti posavetovala je da nastave školovanje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna