SPREMNI ZA SVE ZADATKE U kraljevačkoj kasarni Ribnica srpski mirovnjaci ispraćeni u Liban

G. ĆIROVIĆ

08. 12. 2021. u 14:25

UZ skromnu i prigodnu svečanost u kraljevačkoj kasarni u Ribnici organizovan je ispraćaj pripadnika pešadijske čete iz sastava Druge brigade Kopne vojske Srbije (KoV) koji su upućeni u mirovnu Multinacionalnu operaciju „UNIFIL“ u Republiku Liban pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

СПРЕМНИ ЗА СВЕ ЗАДАТКЕ  У краљевачкој касарни Рибница српски мировњаци испраћени у Либан

G.Šljivić

U prisustvu visokih vojnih zvaničnika, srećan put, dobro zdravlje, uspešnu misiju i izvršavanje zadataka, a potom i povratak u domovinu, srpskim mirovnjacima poželeo je general-potpukovnik Petar Cvetković, zamenik načelnika Generalštaba VS.

G.Šljivić

Ispraćaj pripadnika pešadijske čete Druge brigade KoV u Liban

- Pripadnici VS izvršavaće zadatke na očuvanju mira u Libanu gde je, u jednom od sektora, angažovan i naš vod za zaštitu snaga. Oni nastavljaju dugu tradiciju učešća u mirovnim operacijama UN, započetih još pre 60 godina u istom kriznom regionu. Na ovaj način naši vojnici daju i konkretan doprinos izgradnji mira u svetu u skladu sa strateškim opredeljenjem Republike Srbije – rekao je ovom prilikom general-potpukovnik Cvetković, nakon čega je majoru Dobrici Veličkoviću, komandiru pešadijske čete svečano uručio državnu zastavu.

G.Šljivić

General-potpukovnik Petar Cvetković uručuje državnu zastavu

- Od vas očekujem da napravite korak više od prethodnika i da nam se vratite ponosni i bogatiji za neprocenjivo iskustvo.

G.Šljivić

Ispraćaj pripadnika pešadijske čete Druge brigade KoV u Liban

Pešadijska četa Druge brigade KoV sa ukupno 145 pripadnika – vojnika, oficira, podoficira i civilnih lica i petorica štabnih oficira i članova elemenata za nacionalnu podršku, narednih šest meseci provešće u misiji očuvanja mira u Libanu, nedaleko od granice sa Izraelom, gde će zameniti kontigent naših vojnika iz sastava Prve brigade KoV. Pred našim mirovnjacima su, pored ostalog, zadaci patroliranja, formiranja stalnih kontrolnih punktova i nadgledanja linije razgraničenja u skladu sa rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN.

G.Šljivić

Ispraćaj pripadnika pešadijske čete Druge brigade KoV u Liban

- Spremni smo da izvršimo sve zadatke koje dobijemo od pretpostavljene komande - raportira poručnik Miloš Maksimović, komandir Prvog pešadijskog voda u četi za multinacionalnre operacije Druge brigade KoV. - Za sve pripadnike ove čete velika je čast što smo izabrani da predstavljamo našu zemlju i vojsku u drugoj državi. Smatram da će nam ovo biti značajno iskustvo koje ćemo po povratku moći da iskoristimo u daljem radu naših jedinica.

G.Šljivić

Ispraćaj pripadnika pešadijske čete Druge brigade KoV u Liban

MIROVNE MISIJE

U ukupno pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija i tri mirovne operacije pod komandom Evropske unije širom sveta trenutno je angažovano oko 300 pripadnika Vojske Srbije.

- Svi oni uspešno realizuju postavljene zadatke i na pravi način reprezentuju našu vojsku i državu. Rad naših pripadnika u mirovnim operacijama ocenjen je najvišim ocenama od predstavnika UN i država partnera – naglasio je general-potpukovnik Cvetković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri