ASFALT ZA STARE STAZE KIRIDŽIJA: Put Štitkovo-Anatema čeka proleće, radovi ušli u državni projekat

Dragoljub Gagričić

05. 12. 2021. u 07:13

STOČARI i ratari na padinama Čemernice, Javora i Mučnja čekaju proleće "k'o ozebli sunce". Nadaju se nastavku radova na putu od Štitkova u novovaroškoj do Anatema u ivanjičkoj opštini, prekinutim još pre nepunih šest decenija.

АСФАЛТ ЗА СТАРЕ СТАЗЕ КИРИЏИЈА: Пут Штитково-Анатема чека пролеће, радови ушли у државни пројекат

Bujice nose put ispod Čemernice / Foto D. Gagričić

- Među projektima za koje očekujemo pomoć države je i poslednja deonica makadama na putu od Nove Varoši do Ivanjice. Ovi radovi su pre dve godine ušli u državni projekat "Srbija do 2025.". Širina kolovoza je četiri metra, a trasa duga 10 kilometara koštala bi oko 100 miliona. Brojni su ekonomski razlozi gradnje, u prvom redu razvoj poljoprivrede i turizma - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Pre desetak godina su meštani sela s obe strane nekadašnje "stare granice" (do oslobođenja 1912), koji su vezama i poslovima upućeni jedni na druge, pokrenuli inicijativu da se asfaltom na nekadašnjim kiridžijskim stazama povežu dve opštine, da uvački deo Starog Vlaha bude bliži onom moravičkom i Dragačevu. Urađen je i projekat, koji čami u fiokama "Puteva Srbije".

- Iako su na putu ispod Čemernice brojne lokve i rupe, ovuda prolazi stotine vozila. Prevozi se krompir, malina, kupina, beli mrs, građa, drva, stočna hrana, stotine grla stoke, od jagnjadi do bikova, ide na Pešter ili Zlatibor. Država i vlasti su se ogrešile o narod ovog kraja - ističe Vladeta Nestorović (75), iz ivanjičkog sela Maskova.

Projektom je planirano da se od puta Štitkovo-Anatema sa Kadine steni do Kamene česme prema Kušićima gradi krak puta dug četiri kilometra.

Uz zahteve da se koliko-toliko olakša život u vrletima, meštani podsećaju da je konačno red da se ispravi nepravda.

Dogovor dve opštine čeka mašine / Foto D. Gagričić

- Kulukom je 1962. godine započelo ručno kopanje i kaldrmisanje, "potkivanje" kamenom puta Štitkovo-Kadijača-Ukočnica. Domaćinstva iz sedam sela su nekoliko godina na trasu zapregama, uglavnom drvenim kolima, dovlačila po 10 kubika kamena. Radovi su izvođeni uz pomoć parnog valjka i drobilice za kamen, koju je pokretao motor "aran" - seća se Mihailo Perošević (72), iz Štitkova.

Drva ima u izobilju / Foto D. Gagričić

VEZA KRAĆA 56 KILOMETARA

REKA namernika koja stiže na starovlaške planine i jezera prolazi makadamskim putem Anatema-Štitkova. Uz lakši i brži prevoz, meštani kažu da je ovuda put od Beograda i Čačka, umesto zaobilaznog preko Zlatibora, do Štitkova, Trudova, Debelje, Božetića i okolnih sela kraći za 56 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna