FOTO-KOLONIJA „SVETA GORA CRNIČKA“: Miroslav Predojević održao radionicu izrade analogne fotografije (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 11. 2021. u 13:14

UMETNIČKI fotografi iz Paraćina, Beograda i Kragujevca, u selu Zabrega, nedaleko od Paraćina, bili su učesnici jedanaeste po redu Kolonije umetničke fotografije „Sveta gora Crnička“.

ФОТО-КОЛОНИЈА „СВЕТА ГОРА ЦРНИЧКА“: Мирослав Предојевић одржао радионицу израде аналогне фотографије (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Za razliku od svih dosadašnjih, ovaj foto-safari imao je zanimljivu specifičnost. Tema je bila analogna fotografija, pa su majstori od zanata došli „naoružani“ foto-aparatima sa filmom. Tog dana oni su se odrekli svih prednosti koje digitalni aparat pruža, pa su se u uspešnost svog fotografisanja modela – devojaka iz Zabrege u narodnim nošnjama, mogli da uvere tek nakon razvijanja negativa.

Foto: Privatna arhiva

 

- Fotografije smo izrađivali u našoj laboratoriji u Lešju. To je i bila ideja zbog koje smo doveli u goste Miroslava Predojevića, velikog znalca analogne fotografije. On je pre toga održao u Paraćinu javni čas na tu temu svim zainteresovanim sugrađanima, a tokom vikenda učestvovao u radu kolonije i vodio radionicu na kojoj je pokazao razvijanje filma i izradu fotografije –  priča Bojan Petrović iz „Art tima“, foto-grupe koja je  glavni organizator  predavanja i kolonije.

Analogna fotografija je osnova za bavljenje fotografijom, pa iako je danas digitalna era, sve je više mladih ljudi koji joj se vraćaju, napominje Predojević. Bez obzira što su, uz smart mobilne telefone, danas svi fotografi, mnogi ne znaju elementarne stvari iz te oblasti. Otud i priča i kolonija na ovu temu.

Pored „Art tima“, suorganizatori ovih događaja bili su zabreško  Društvo za negovanje tradicije „Petrus“, Kulturni centar i Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“. Sredstva su obezbeđena putem opštinskog konkursa za projekte u kulturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede