MREŽA KRIJE TONE OTPADA: U Zrenjaninu i 12 mesta u okolini počelo uređenje 67 kilometara sistema kanala

B. Grujić

01. 11. 2021. u 06:21

VIŠE decenija mreža kanala u Zrenjaninu i okolini koja je izuzetno važna za poljoprivredu i odbranu od poplava bila je zapostavljena.

МРЕЖА КРИЈЕ ТОНЕ ОТПАДА: У Зрењанину и 12 места у околини почело уређење 67 километара система канала

Bageri na Međurečju, Foto Grad Zrenjanin

Uprava ovog grada je konačno rešila da tome stane na put i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i javnim preduzećem "Vode Vojvodine", krenuli su u uređenje 67 kilometara kanala u 12 mesta u okolini grada. Taj posao je vredan 20 miliona dinara.

Jedan od sistema za odvodnjavanje je Međurečje, u okolini sela Jankov Most, gde se radovi na izmuljavanju i čišćenju, uveliko odvijaju i prema planu trebalo bi da budu okončani do kraja novembra ove godine.

Na osnovu potpisanog ugovora o uređenju kanalske mreže i pomoći poljoprivrednicima, sa čijih njiva će se vršiti odvodnjavanje, radovi se izvode i u katastarskim opštinama Knićanin, Mužlja, Čenta, Ečka, Banatski Despotovac, Taraš, Melenci, Jankov Most, Perlez, Klek, Belo Blato i Lazarevo, a izvođač je Vodoprivredno kompanija "Srednji Banat".

- Trenutno smo fokusirani na radove u okolini mesta Jankov Most, angažovani su bageri i traktori na uklanjanju vegetacije i izmuljavanju kanalske mreže - kaže Miloš Radosavljević, v. d. direktora "Srednjeg Banata", preduzeća u čijoj nadležnosti su 3.124 kilometra kanalske mreže.

Miloš Radosavljević, Foto Grad Zrenjanin

On kaže da su kanale "gušile" tone otpada i da će nakon ovih dugo očekanih radova na čišćenju, karakteristika mreže u okolini Zrenjanina, biti znatno bolja.

- Znam da je ovo prioritet i izuzetno značajna stvar, kako bi poljoprivredno zemljište u našoj sredini bilo još kvalitetnije i zbog toga je u planu ulaganje i dodatnih sredstava iz budžeta grada u narednom periodu - naglasio je Simo Salapura, koji je obišao Međurečje.

Među dva Begeja

KANALSKI sistem Međurečje specifičan je zbog toga što se nalazi između dva Begeja, plovnog i starog, a služi za prikupljanje suvišnih voda sa poljoprivrednog zemljišta. Nakon izmuljavanja, biće spreman za sezonu odvodnjavanja u toku zime i proleća.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!