VELIKI DAN ZA KRUŠEVAC: Rekonstruisana dnevna bolnica za hemioterapiju (FOTO/VIDEO)

S.Babović

30. 10. 2021. u 12:55

VIŠE od 20 miliona dinara vrednost je donacije,koja je ove godine stigla u Opštu bolnicu Kruševac, a samo je kompletno renoviranje Dnevne bolnice za hemioterapiju iznosilo 15 miliona : zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac i bračnom paru Erne, Davidu i Anki iz Milvokija, najteži pacijenti kruševačke bolnice od danas će se lečiti u mnogo boljim uslovima i sa boljom opremom.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА КРУШЕВАЦ: Реконструисана дневна болница за хемиотерапију (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Ana Divac,osnivač i predsednik UO Fondacije napominje koliko je važna podrška među ljudima u vreme pandemije KOVID-19.

- Od početka pandemije trudili smo se da pomognemo na razne načine,kroz volontiranje i materijalne donacije-napominje Ana Divac.

-Zajedno sa našim donatorima smo donirali oko 600.000 dolara za razne potrebe,jedna od tih donacija je upravo bolnica u Kruševcu. Drago nam je da možemo da pomognemo.

Prijatelj porodice Divac i član Fondacije David Erne, kaže da bogat čovek nije onaj ko ima velika kola ili kuću,već neko ko pomaže drugim ljudima. Ta prilika,dodaje, pružena im je kroz rad Fondacije.

-Ja sam samo Amerikanac, ali sam srećan čovek što sam oženjen ženom rođenom u Srbiji, u Aleksandrovcu, mesta nedaleko od Kruševca - kaže filantrop David Erne, poznati američki advokat,koji je već 60 godina u srećnom braku sa Ankom, za koju s ponosom ističe da je “čarapanka”.

- Supruga je došla u Ameriku 1953.godine,gde su već bili njeni roditelji i sestra.Upoznali smo se na Univerzitetu, postali smo zainteresovani za sve što ima neke veze sa Srbijom, pratimo sve poteškoće koje je srpski narod imao u prošlosti. Imali smo sreće da dođemo do toga da mi možemo da pomažemo drugim ljudima.

Dnevna bolnica za onokološke pacijente u Kruševcu kompletno je renovirana. Donacija je podrazumevala i nabavku 16 elektromotornih stolica za hemioterapiju, visoko rezolutivni 12.-to kanalni EKG aparata,sterilizator i sigurnosnu komoru za pripremu hemioterapijskih antitumoralnih lekova.

 

 -Dnevna bolnica za hemioterapiju osnovana je 1980.godine, radila je u malom prostoru i sa malim brojem radnika,dok danas ima 14 zdravstvenih radnika, među njima četvoro lekara - kaže dr Vesna Stević-Gajić, direktorka Opšte bolnice Kurševac.

-Dnevno se pregleda oko 100 pacijenata, a 30-ak pacijenta je na hemioterapiji.To su najteži pacijenti, koji zahtevaju multidisciplinarni pristup u praćenju i lečenju. Ova donacija im sigurno omogućava bolju zdravstvenu zaštitu i komfor,a zdravstvenim radnicima - bolje uslove za rad.

Pacijentkinja Radica Karalić leči se u Dnevnoj bolnici od 2004.godine.

-Pratim razvoj i situaciju kakva je bila ovde,a kada sam danas došla i videla ove promene,impresionirana sam-priča pacijentkinja Radica Karalić. Zahvaljujem se donatorima u ime pacijenata, što su nam život i lečenje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)