ZVUKOM LEČE NESANICU: Korisna aplikacija studenata Elektronskog fakulteta u Nišu

D. ALIHODžIĆ

22. 10. 2021. u 07:10

APLIKACIJA "Somnijum" grupe studenata sa Elektronskog fakulteta u Nišu osvojila je drugo mesto na državnom takmičenju za tehnološke inovacije.

ЗВУКОМ ЛЕЧЕ НЕСАНИЦУ: Корисна апликација студената Електронског факултета у Нишу

TIM Marija Kršanin, Dimitrije Cvetković i Jelena Nedeljković, Foto Privatna arhiva

Njihov izum zvučnim frekvencijama utiče na nervni sistem čoveka tako što mu pomaže pri uspavljivanju. Mladi inovatori ističu da će njihov uređaj biti prilagođen svim korisnicima i da vredno rade na njegovom usavršavanju.

Tim čine Sara Milanović, Jelena Nedeljković, Marija Kršanin, Nikola Krstić, Danijel Dimitrijević, Dimitrije Cvetković, Marko Manić i Nikola Nedeljković.

- Za takmičenje se prijavilo 76 timova sastavljanih od srednjoškolaca i studenata, a do finala je stiglo šest ekipa među kojima se našao i naš tim - ponosna je Marija Kršanin.

Nikola Krstić pojašnjava kako su došli na ideju da pomognu ljudima koji pate od insomnije. U suštini, cilj im je da razviju neškodljiv uređaj koji bi imao isti efekat kao i lekovi za uspavljivanje.

Nikola Krstić, Foto Privatna arhiva

Veliki deo svog istraživanja posvetili su zvučnim frekvencijama i kako one utiču na nervni sistem.

- Opšta namena uređaja je smirenje nervnog sistema čoveka u bilo kojoj situaciji, ali je naš cilj da pomogne pri uspavljivanju. Kao upravljački uređaj koristi se mobilni telefon na kome postoji aplikacija za podešavanje sistema. Na istoj aplikaciji korisnik može da pregleda i svoje biološke parametre koji su izmereni tokom prethodne noći, a meri se krvni pristisak i puls, kao i još nekoliko bioloških parametara koji su bitni za uspavljivanje i koje i dalje istražujemo - otkrivaju nam studenti.

Foto: Depositphotos

Stres

- NA ideju da uradimo tako nešto došli smo iz ličnog iskustva jer je već svima poznato da studenti zbog obaveza, posebno tokom ispitnh rokova kada su pod stresom, teže zaspu. Zbog samog načina života mnoge osobe su pod stresom - iskren je Nikola Krstić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna