APEL IZ FONDACIJE PRINCEZE KATARINE: U Vranju na mamografu pregledano preko 560 žena

J. S.

15. 10. 2021. u 11:53

U OKVIRU Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, Fondacija princeze Katarine još jednom je podsetila na izuzetnu važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlja žena.

АПЕЛ ИЗ ФОНДАЦИЈЕ ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ: У Врању на мамографу прегледано преко 560 жена

Foto: J. S.

U saradnji sa Kliničkim centrom Niš i kompanijom L’Oreal Balkan, Fondacija je podržala mamografske preglede žena u Vranju.

- Pregledi su obavljeni na mobilnom mamografu, koji je Fondacija Nj.k.v. princeze Katarine donirala Kliničkom centru Niš, zahvaljujući velikodušnosti Fondacije Stavros Niarhos. U okviru ove aktivnosti u Vranju je pregledano više od 560 žena, a testiranje će biti nastavljeno i narednih dana - saopštila je Fondacija.

- Imajući u vidu činjenicu da je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji u Srbiji, moramo skrenuti pažnju na ovu smrtonosnu bolest, ne samo tokom oktobra, već tokom cele godine. Sada više nego ikad potrebni su nam partneri iz zemlje i inostranstva koji su voljni da se pridruže našim naporima kako bismo osigurali da svaka žena ima pristup obrazovanju, pregledima i lečenju, kao i da dobije podršku i nadu. Drage dame, dođite na preventivni pregled, sačuvajte sebe i svoje zdravlje, zbog sebe i ljudi koji vas mnogo vole - rekla je Nj.k.v. princeza Katarina.

Od svog osnivanja 2001. godine Fondacija Nj.k.v. princeze Katarine aktivno je uključena u podizanje svesti o važnosti prevencije, lečenja i borbe protiv raka dojke, kao i u obezbeđivanje medicinske opreme za blagovremeno lečenje ove bolesti. Pet onkoloških simpozijuma, posvećenih skriningu i lečenju raka dojke i drugih najčešćih karcinoma, organizovano je u Beogradu u saradnji sa profesorkom Hedvig Hričak i njenim timom iz njujorškog Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering.

Osim donacije mobilnog mamografa Kliničkom centru Niš, Fondacija Nj.k.v. princeze Katarine, uz veliku podršku Fondacije Stavros Noiarhos, pomogla je i donacijom digitalnog mamografa i radne stanice za digitalni mamograf. Takođe, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije donirana je nova medicinska oprema i reagensi koji se koriste za genetsko ispitivanje nasledne predispozicije za rak dojke i jajnika. Pod pokroviteljstvom princeze Katarine, u Beogradu je 2019. godine organizovana „Trka za lek“, sa ciljem da se podigne svest žena i čitavog društva o borbi protiv raka dojke, kao i da se ne zaborave žene koje su izgubile bitku sa ovom opakom bolešću, uglavnom zbog neblagovremenog otkrivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)