POBEDA “ČAČANSKE RODNE”: Čačak 2023. godine postaje prestonica kulture Srbije

V. I.

07. 10. 2021. u 23:10

RADNA grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije” donela je odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak.

ПОБЕДА “ЧАЧАНСКЕ РОДНЕ”: Чачак 2023. године постаје престоница културе Србије

Foto GU Čačka

Projekat Čačka pod nazivom „Čačanska rodna” je među 18 prispelih kandidatura proglašen za najbolji.

„Čačanska rodna” je slogan inspirisan imenom sortimenta šljive koja je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Kroz ovaj moto predočena je čitava ideja celog projekta -  vizije Grada Čačka kao vekovno plodnog (rodnog) tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma, sporta... Radni moto je predstavljen kroz četiri podteme „Na Slobodi“, „Na Moravi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ koje zajedno promovišu kulturni profil Čačka.

- Kandidatura za Prestonicu kulture Srbije ukazuje na potrebu dugoročnih  strateških planiranja u sektoru kulture, zbog čega se kao neophodan dokument izdvaja Strategija kulturnog razvoja. Projektom su, pored mnogobrojnih kulturnih dešavanja, predviđena i značajna infrastrukturna ulaganja. Planiran je završetak rekonstrukcije zgrade Okružnog načelstva u kojoj su smešteni Narodni muzej i Međuopštinski istorijski Arhiv. Biće formirana Nova stalna postavka, konzervatorske radionice, depoi i kancelarijski prostor, radiće se na realizaciji parternog uređenja u kompleksu dvorišta Narodnog muzeja sa izgradnjom lapidarijuma, novom istorijskom postavkom u Konaku gospodara Jovana Obrenovića i letnjom scenom, etno-objektima i suvenirnicom – rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka na konferenciji za novinare.

Projekat, takođe, podrazumeva osnivanje i izgradnju objekta Muzeja košarke, a u planu je i revitalizacija „Virerove kuće” za potrebe nove multimedijalne postavke o Velikom ratu, kao i parterno povezivanje sa dvorištem muzeja. Pored toga, biće rekonstruisana i opremljena zgrada u Ulici Cara Dušana 8 (sada zgrada Policijske uprave Čačak) za potrebe Stalne postavke i depoa za adekvatan smeštaj zbirke Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Navedeni infrastrukturni projekti vode ka formiranju starog gradskog jezgra, oko crkve Vaznesenja Gospodnjeg, spomenika kulture od velikog značaja, u ogroman muzejski kompleks, koji bi postao nezaobilazna tačka prilikom posete gradu Čačku – naglasio je Todorović. - Najuspešniji rezultat za Grad Čačak koji je donela titula Prestonice kulture Srbije biće vidljiv kroz novo brendiranje Grada i sveukupnu modernizaciju lokalne samouprave koja bi se uz pomoć kulture transformisala u savremeno dinamično gradsko središte. Ove nove promene pratila bi i nova kulturna politika koja bi uz Strategiju kulturnog razvoja dugoročno dala dobre osnove za kontinuirani napredak i održivi razvoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)