GUMARI NA DOBROM PUTU: Investitori iz inostranstva, uz domaće proizvođače, uspešno prevazišli lanjsku krizu

S. BABOVIĆ

02. 10. 2021. u 06:21

VREDNOST izvoza koji su tokom prvih sedam meseci ove godine zabeležile velike gumarske kompanije u Srbiji premašuje 530 miliona evra.

ГУМАРИ НА ДОБРОМ ПУТУ: Инвеститори из иностранства, уз домаће произвођаче, успешно превазишли лањску кризу

Foto S. Babović

Kako je nedavno poručeno iz Grupacije prozvođača gume i gumarskih proizvoda, izvozno orijentisane kompanije rado dolaze u našu zemlju da bi se ovde bavile proizvodnjom pneumatika, za koju Srbija ima gotovo idealne uslove. Jer, uslovi za rad su povoljni, tržište EU je blizu, a - zahvaljujući posebnim sporazumima - omogućen je i povoljan plasman proizvoda na velika tržišta Rusije, Kine i SAD.

- Nastavljamo tendenciju da dostignemo jedan odsto ukupne svetske proizvodnje guma. Posle lanjske stagnacije, zbog smanjene potražnje na globalnom tržštu, zabeležen je manji pad proizvodnje, ali od početka godine se ponosimo rastom od 26,7 odsto - naglašava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju metala pri Privrednoj komori Srbije.

Foto S. Babović

U Srbiji, inače, radi više od 80 proivođača guma i proizvoda od gume, a među najvećima su "Mišlen", "Trajal", "Kuper tajer" (odnedavno "Gudjir"), dok dolazak "Tojo tajersa" i "Ling-longa" dodatno garantuje rast proizvodnje i izvoza. To Srbiju ozbiljno pozicionira na svetskoj mapi ove grane industrije.

MASKA Deo asortimana, Foto S. Babović

- Gumarstvo u Srbiji ima snažan zamah, a veliki proizvođači ne smatraju jedni druge konkurenciju. Postoji povoljan ambijent za rad, jer lokalne samouprave, ministarstva i Vlada daju dobre uslove za poslovanje.

Investitori koji dolaze su orijentisani na izvoz i njima je posebno interesantna blizina evropskog tržišta, zato što mi sa Unijom imamo regulativu kao da smo članica.

Sporazumi o necarinjenju sa Rusijom, Kinom i Amerikom su takođe od presudnog značaja - ističe Miloš Nenezić, direktor korporacije "Trajal" i predsednik Grupacije.

RECIKLAŽA

OSIM što je veliki poizvođač, u Srbiji se godišnje i reciklira bezmalo 20.000 tona guma. Podaci Privredne komore pokazuju da se one koriste se kao energenti, izolatori i prostirke u agraru, te novi proizvodi za izgradnju puteva, što je posebno važno za zemlju u kojoj je kompletiranje saobraćajne infrastrukture u punom zamahu.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)