KRALJEVAČKI ZID SEĆANJA: Novi mural u spomen na žrtve fašističkog zločina

G. Ćirović

01. 10. 2021. u 14:10

U ZNAK sećanja na nevine žrtve fašističkog zločina počinjenog u Kraljevu pre tačno osam decenija kada su nemački okupatori, oktobra 1941., iz osvete streljali više od 2.500 ljudi, u gradu na Ibru ovih dana osvanuo je još jedan prigodan mural.

КРАЉЕВАЧКИ ЗИД СЕЋАЊА: Нови мурал у спомен на жртве фашистичког злочина

Foto: Privatna arhiva

Na zidu otvorenog rukometnog igrališta u Dositejevoj ulici, neposredno uz mural „Da se ne zaboravi“ izrađenog za 70. godišnjicu  jezivog fašističkog zločina, oslikan je i mural koji prikazuje nekolicinu od ukupno 29 nevino streljanih žena koje su podelile zlu sudbinu sa svojim sugrađanima i izbeglicama iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, najviše iz Slovenije.

Inicijator oslikavanja ovog murala na svojevrsnom kraljevačkom „Zidu sećanja“ je neformalna grupa „Heroj Maričić“, a autorke su umetnice Bojana Torlak i Jelena Jaćimović, uz nesebičnu pomoć Udruženja „Rekonstrukcija Ženskog fonda“.
- Pošto su osam decenija ove istinske heroine Kraljeva bile praktično nevidljive, želeli smo da ih se bar na ovaj način setimo, za ovu tužnu priliku – poručuju inicijatori iz grupe „Heroj Maričić“. - Oslikavanjem murala sa njihovim imenima i likovima u umetničkoj formi želeli smo da damo naš doprinos da se sećanje na njih ne izbriše, kao i da se najveći zločin počinjen u istoriji grada na Ibru nikada ne zaboravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere