SAHRANA SUTRA UZ NAJVIŠE VOJNE POČASTI: U Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima danas izloženi posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića

J. S.

26. 09. 2021. u 12:25

U SABORNOM hramu u Sremskim Karlovcima jutros je izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima generala Srpske Vojvodovine Đorđa Stratimirovića (1822- 1908) koji su ekshumirani u Beču krajem prošlog meseca, a sutra će po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, uz najviše vojne počasti i u prusustvu velikodostojnika naše države i Srpske pravoslavne crkve biti pohranjeni u porti obližnjeg sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice iz 16. veka.

САХРАНА СУТРА УЗ НАЈВИШЕ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ: У Саборном храму у Сремским Карловцима данас изложени посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића

Foto: Centar za razvoj Šajkaške

Time će, posle 113 godina, biti ispunjena poslednja želja generala Stratimirovića jednog od najistaknutijih prvaka Srpske Vojvodovine (koju su Srbi 1848.proglasili u Austrougarskoj) da počiva među svojim narodom.Ovu želju izrazio je u svojim memoarima „Uspomene“ ",neposredno pred svoje upokojenje u Beču.

Do jutros,ekshumirane Stratimirovićeve kosti koga je narod severno od Save i Dunava zbog briljantnih vojnih pobeda u revolucionarnoj 1848/9 .oslovaljavao „narodnim voždom“,bili su u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu.DJutros su prenete u Sremske Karlovce,varoš koju je u strahovitoj bici 12. juna 1848. svojom genijalnom strategijom i hrabrošću zajedno sa sunarodnicima iz Šajkaša i dobrovoljcima iz Srbije, odbranio od višestruko opremljenije i brojčano nadmoćnije mađarske vojske.

PROGRAM SUTRAŠNJE SVEČANOSTI

09.30 - Liturgija i opelo (Saborna crkva Svetog Nikole)

11.00 - Iznošenje posmrtnih ostataka (iz Saborne crkve do česme "Četiri lava")

11.15 - Umetnički program i obraćanje visokih ličnosti

11.45 - Litija i prenos posmrtnih ostataka Ulicom patrijarha Rajačića do manastira Vavedenja Presvete Bogorodic)

12.00 - Pomen i pohranjivanje posmrtnih ostataka (porta manastira Vavedenja Presvete Bogorodice)

Ispred kovčega,vidno ophrvan emocijama, krst sa imenom svog slavnog pradede nosio je generalov praunuk Ivan Stratimirović,profesor iz Beograda.Kovčeg su u Saborni hram uneli članovi Odbora za ekshumaciju iz Udruženja za razvoj Šajkaške.

Predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev ,koji je na molbu porodice Stratimirović organizovao ekshumaciju,u izjavi „Novostima“ pozvao je narod da dođe danas u Saborni hram i oda počast jednom od najdičnijih predaka čija vekovna borba za očuvanje srpskog naroda i njegovog identiteta u moćnoj carevini.Kruna te vekovne borbe bila je prisajedinjenje Srema,Bačke,Baranje i Banata 1918.godine prisajedini Matici Srbiji.

POSTHUMNO PRIZNANJE

ORGANIZACIONI odbor za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića iz Beča u Srbiju,uputio je molbu predsedniku Vučiću da odlikuje Vožda Stratimirovića posthumno i taj predlog će biti u proceduri za komisiju za odlikovanja koja uskoro odlučuje o tom pitanju.Očekuje se da će odlikovanje biti dodeljeno na Sretenje kada se i ostalim zaslužnim ljudima dodeljuje.

-Stratimirović je bio vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo nekoliko važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Ne samo da je posle sticanja samostalnosti za Srbe u Vojvodstvu radio kao njihov politički predstavnik, već je bio i diplomatski i vojno aktivan u Crnoj Gori, ali i neko ko se stavio na raspolaganje Srbiji tokom Srpsko-turskog rata 1876. godine.-naglašava Đurđev.

Foto: Centar za razvoj Šajkaške

On ističe i činjenicu da je reč o čoveku iz porodice koja je jedna od retkih srednjovekovnih srpskih plemićkih porodica još iz nemanjićkog perioda, dobijamo ličnost koja je bila i ostaje moćan simbol jedinstva srpskog naroda.

Foto: Centar za razvoj Šajkaške

Potomak slavnog generala, Ivan Stratimirović, ističe zahvalnost Đurđevu i Centru za razvoj Šajkaške jer su realizovali želju porodice, ali i njihovog slavnog pretka da se vrati kući.

Foto: Centar za razvoj Šajkaške

- Hvala državi Srbiji, veliko hvala i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je potpisao ukaz da se naš predak sahrani sutra uz najviše vojne počasti – kazao je danas Ivan Stratimirović za „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)