PONOVO ĆE ZASIJATI NAŠE KULTURNO NASLEĐE: U Sremskim Karlovcima održana konstitutivna sednica za obnovu i razvoj ove varoši

J.S.

03. 09. 2021. u 17:31

U SREMSKIM Karlovcima danas je održana konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj ove opštine. Dogovoreno je da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja ovog centra naše istorije, duhovnosti i kulture.

ПОНОВО ЋЕ ЗАСИЈАТИ НАШЕ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: У Сремским Карловцима одржана конститутивна седница за обнову и развој ове вароши

Foto: Pres biro Pokrajinske vlade

- Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca, uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Zajedno s vladikom sremskim Vasilijem, Mirović i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetili su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.Igor Mirović

- Završili smo sanaciju fasade Sabornog hrama, u toku su radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda, nastavljamo s radovima i na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora – kazao je Mirović i dodao da je u toku priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini, koja predstavlja „naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo“.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada, putem Budžetskog fonda za Sremske Karlovce, izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

- Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor - izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Po njenim rečima, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog, kako je rekla, održivog razvoja ovog zaista prelepog mesta.

Njegovo preosveštenstvo Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi, jer su – kako je kazao – dali ogroman doprinos da bude usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

- Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati –naveo je vladika Vasilije.

Događaju su prisustvovali i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

BONUS VIDEO - Otvara se nova kovid bolnica u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)