SVAKO SEOCE DOBILO IME: U rudničko-takovskom kraju utvrđeni nazivi ulica i naseljenih mesta

M. BOŠNjAK

22. 09. 2021. u 07:30

UZ Gornji Milanovac sva ostala 62 mesta u njegovom ataru - varoši, sela, čak i svako najmanje seoce, dobili su ukupno imena 1.149 ulica i 276 zaselaka.

СВАКО СЕОЦЕ ДОБИЛО ИМЕ: У рудничко-таковском крају утврђени називи улица и насељених места

REŠENjE Panorama Gornjeg Milanovca, Foto Arhiva

Opštinsko veće je prihvatilo taj predlog Komisije za davanje naziva ulica, trgova i ustanova, ostalo je još da ga "aminuje" Skupština opštine, što će se, s obzirom na vladajuću koalicionu većinu SNS i SPS, najverovatnije desiti.

U samom gradu, zadržana je većina dosadašnjih naziva ulica, ali ih ima mnogo "krštenih" izmenjenim imenima, većinom po znamenitim ličnostima iz svih sfera umetnosti i nauke.

U selima, nazivi ulicama dati su po lokalnim predelima, znamenitim ličnostima, slavnim bitkama, svecima. U dva gružanska sela - Belom Polju i Donjoj Vrbavi - meštanima će adresa biti Andrićev venac, kao u Beogradu.

- U selima ima mnogo osoba sa istim imenom i prezimenom, približnih godišta, poštari muku muče da im uruče bilo kakve, a kamoli zvanične pošiljke - objašnjava Goran Daničić, načelnik Odeljenja za opštu upravu.

Čim milanovačka SO odobri predlog, republički Geodetski zavod počeće da obeležava sve te ulice, nazive zaselaka i tako redom.

- Komisija je sve zahteve za nove nazive ulica podrobno analizirala. Kad je projekat bio usaglašen i konačan, poslali smo ga na uvid Ministarstvu i Geodetskom zavodu. Kasnije, dobili smo još zahteva od građana, nismo mogli sve da ih uvrstimo, ali uslediće dopuna projekta. Uostalom i zato, što su neke ulice i naknadno izgrađene - veli Dejan Kovačević, prvi čovek lokalne samouprave.

LIČNE KARTE

TROŠKOVE zamene ličnih karata građanima, čijim ulicama su promenjeni nazivi, neće snositi oni, nego država - najavio je Daničić još jednu važna informaciju za meštane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar