TELIMA ĆE DA ŠTITE LITIJUM: Pranjanci spremni da zaustave iskop metala

M. Bošnjak

13. 09. 2021. u 06:00

ČIM su došla na dnevni red zasedanja Skupštine opštine Gornji Milanovac, zasad samo kao informacija, a ne i odluka, moguća geološka istraživanja zaliha retkih metala pod zemljom rudničko-takovskog kraja "usijala" su lokalni parlament.

ТЕЛИМА ЋЕ ДА ШТИТЕ ЛИТИЈУМ: Прањанци спремни да зауставе ископ метала

Foto M. Bošnjak

Opozicione odborničke grupe najavljuju dramatičnu radikalizaciju protesta meštana Pranjana i još deset sela pod Suvoborom, ako počne eksploatacija, dok prvi čovek opštine Dejan Kovačević (SNS) uverava da je panika bespotrebna, a tema ispolitizovana.

Za opozicione grupe "Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac", čiji lider je bivši predsednik opštine Milisav Mirković, i "Takovski pokret", čiji funkcioner je bivši predsednik SO Boško Milovanović, ovo je "tema nad temama". Ekološko udruženje "Suvoborska greda" do sada je prikupilo oko 1.500 potpisa u tim mestima, zahtevajući da se hitno spreče pomenuta istraživanja izmenom Prostornog plana opštine u SO. Obe grupe ističu da ova tema uopšte nije stranačka.

- Ako treba, narod pranjanskog kraja će živim telima sprečiti tu eksploataciju! Jer njome bi taj kraj bio uništen! Usledila bi seoba naroda iz njega, gde država mnogo ulaže, ako se dozvoli iskop tih metala sva ta ulaganja biće uzaludna. Ne postoji način za filtriranje tih otpadnih voda, jer naše rečice leti često presušuju - upozorava Milovanović.

Ove grupe ističu da se tim istraživanjima, a kamoli iskopavanjima, protive SANU, vodeći stručnjaci Biološkog, Šumarskog, Hemijskog i drugih fakulteta...

- Treba uvažiti stav stručnjaka i "Suvoborske grede". Opština Topola je uspela da spreči ta istraživanja na svojoj teritoriji. SO mora formirati delegaciju za razgovore u Ministarstvu rudarstva i energetike. U našem kraju postoje ekološka sela, razvijeni su turizam, poljoprivreda... Sve to bi bilo uništeno krene li iskop litijuma! Mi, to jest SO, preuzimamo odgovornost za to. Neka ministri dođu na naučne skupove i građanske proteste protiv tih istraživanja u našem kraju - poziva Mirković.

Kovačević tvrdi da je to "politikantska priča, skretanje teme na nešto što ne postoji".

- Ne krijemo informacije. Svaku novu o eventualnim istraživanjima "okačićemo" na sajt Opštine, da javnost bude upoznata. Sve je u našim rukama. Crtanje geoloških karata ne izaziva ekološke katastrofe. Ima li na našem području tih metala? Još se ne zna. Ako ima, za izradu Plana detaljne regulacije biće nadležna naša opština. Ovo jeste stranačka i veštačka ekološka tema kojom opozicija želi da profitira, a još ni ne znamo ima li litijuma na našem području ili ne - uzvraća Kovačević.

 

SNS I SPS "ZA"

SKUPŠTINA Opštine je većinom glasova SNS-a i ostatka SPS-a (jer deo bivših socijalista su u PSOGM-u) ovu informaciju o geološkim istraživanjima prihvatila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)