„MATIĆEVI DANI“: Jubilarna kulturna manifestacija u Ćupriji od 9. do 13. septembra

Z. Gligorijević

07. 09. 2021. u 15:24

OVOGODIŠNjA, jubilarna, 40. kulturna manifestacija „Matićevi dani“ biće održana u Ćupriji od 9. do 13. septembra.

„МАТИЋЕВИ ДАНИ“: Јубиларна културна манифестација у Ћуприји од 9. до 13. септембра

Foto: Z. Gligorijević

Svečano otvaranje zakazano je za 9.septembar na gradskom trgu u Ćupriji sa početkom u 12 časova, a kako je najavljeno, manifestaciju će otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Posetioci će biti u prilici da pogledaju izložbu fotografija „Sećanja” sa „Matićevih dana“ održanih tokom prethodne četiri decenije. U prostorijama biblioteke u 13 sati, biće održano predavanje na temu „Srpski umetnici u Parizu”.

Drugog dana manifestacije u letnjoj čitaonici biblioteke u 10 sati biće organizovano druženje pesnika sa učenicima nižih razreda osnovnih škola dok će u 12 sati za starije osnovce biti organizovan kviz „Šta znaš o Matiću”. Istog dana u 20 sati u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno” biće otvorena izložba radova pristiglih po osnovu konkursa „Matiću u čast” i dodeljeno priznanje najuspešnijem autoru.

Foto: Z. Gligorijević

U subotu 11. septembra u biblioteci će u 11 sati biti održani poetski susreti pod nazivom „Večni plamen“, a u 12 časova biće predstavljen bilten „Prelistavanje vremena“ Narodne biblioteke „Dušan Matić“. U 20 sati u Moravskom parku biće izvedena predstava „Ne oklevaj! Improvizuj!”.

Okrugli sto „Dušan Matić i nadrealizam” zakazan je za nedelju, 12. septembra, u 12 sati u prostorijama biblioteke. Manifestacija će biti zatvorena u ponedeljak, 13.septembra, dodelom nagrade „Matićev šal” nagrađenom mladom pesniku za prvu zbirku pesama u sali ŠOMO „Dušan Skovran” u 19.30 sati. Pola sata kasnije u amfiteatru u Moravskom parku biće održan koncert vokalnog ansambla „Konstantin” iz Niša.

Cilj ove tradicionalne kulturne manifestacije je, pre svega, promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, sećanje na život i rad Dušana Matića, podržavanje kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i promovisanje novih tendencija u savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture i umetnosti.

BONUS VIDEO:

REPORTER "NOVOSTI" NA VRHU GRAĐENIK: Ključni položaj u Kolubarskoj bici gde su se žrtvovali junaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!