PATRIJARH PORFIRIJE BESEDIĆE O MIRU: Na jubilarnom 50. Brankovom kolu u Sremskim Karlovcima

J. S.

06. 09. 2021. u 08:14

NA veliku radost, u slavu Božju, na jubilarno 50. Brankovo kolo dolazi Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ БЕСЕДИЋЕ О МИРУ: На јубиларном 50. Бранковом колу у Сремским Карловцима

Patrijarh Porfirije, Foto P. Milošević

Nastupiće 16. septembra, u 14 časova, u okviru tradicionalnih „Hrišćanskih tema“ na Brankovom kolu, u Karlovačkoj bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“. Tom prilikom Patrijarh će govoriti o miru – saopšteno je jutros iz uprave ove pesničke manifestacije.

Program „Hrišćanske teme“ živi već tri decenije i predstavlja jedan od najvažnijih i najdugovečnijih programa na Brankovom kolu. To je duhovni sadržaj čiji kontinuitet nikad nije prekidan na pesničkoj i kulturnoj manifestaciji u slavu Aleksija-Branka Radičevića, koja traje od 1972. godine, nastavljajući tradiciju istoimenog lista (1895-1914) u Sremskim Karlovcima.

Tokom tri decenije postojanja „Hrišćanskih tema“ na Brankovom kolu, ranije iguman manastira Kovilj i vikarni episkop jegarski Porfirije, sve do odlaska na mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, neprekidno je dolazio u Sremske Karlovce i govorio na mnoge duhovne i hrišćanske teme.  

U okviru programa „Hrišćanske teme“ bio je godinama naš dragi gost, prijatelj i brat, nastupajući svakog septembra, najpre tri godine u Karlovačkoj gimnaziji (1994, 1995, 1996), a potom bez prestanka, sve do 2014. godine, u Karlovačkoj bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“.

Zajedno sa Vladetom Jerotićem i Nebojšom Dugalićem činio je duhovni trio koji je zračio bogonadahnutim besedama na Brankovom kolu. S početka, kao iguman pa episkop, nastupao je sâm privlačeći veliku pažnju publike i medija u Sremskim Karlovcima na Brankovom kolu.  

- Govorio je o gordosti, o srebroljublju, o milosrđu, o zavisti, o tuđinovanju i o ljubavi. Zatim, s Vladetom Jerotićem – o gnevu, o preljubi i o ćutanju. Potom, u nizu nastupajućih godina, sve do odlaska u Hrvatsku (2014) na mesto mitropolita zagrebačkog-ljubljanskog, na Brankovom kolu ustalio se sa Vladetom Jerotićem i Nebojšom Dugalićem kao predavač koji duhovno svetli - podseća Nenad Grujičić, čelni čovek Brankovog kola. 

Tako se ustanovila duhovna svetkovina na čije je besede dolazila odnegovana publika Brankovoga kola raznih generacija. Mladi bogoslovi bi nas sa molitvenom pesmom, stojeći u svečanoj sali, dočekivali u Karlovačkoj bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“. Bila su to nezaboravna  predavanja o kajanju, o sozercanju, o krotosti i o zloći, o savršenoj ljubavi, o ženskom, o muškom, o ispovesti, o farisejstvu, o molitvi, o nevinosti, o licemerju, o krštenju...   

Na Bogoslovskom fakultetu nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta u Atini 2004. godine, Patrijarh Porfirije odbranio je tezu „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatuostog“. Iste godine postao je docent na Katedri za katihetsko i pastirsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Na toj katedri nasledio je akademika Vladetu Jerotića s kojim je godinama blisko sarađivao na mnogim poljima. Kad god bi jedan od njih prvi stigao u Brankovo kolo, odmah bi pitao za ovog drugog – da li dolazi?  

U ovom slavnom mestu, inače, hirotonisana su dvadeset dva srpska patrijarha i mitropolita, pa i Petar Prvi Petrović Njegoš, potonji Sveti Petar Cetinjski. Hirotonija arhimandrita Petra za novog vladiku obavljena je u Donjoj crkvi –  Svetih apostola Petra i Pavla u Sremskim Karlovcima 13. oktobra 1784. godine. Bio je srpski pravoslavni crnogorsko-primorski mitropolit i poglavar (Stare) Crne Gore od 1784. do 1830. godine.

Važno je precizno pripomenuti da je program „Hrišćanske teme“ na Brankovom kolu krenuo 1991. godine u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Na temu Pokajanje tada je govorio episkop sremski gospodin Vasilije. Već naredne dve godine (1992,1993), o praštanju i o grehu, takođe u Karlovačkoj gimnaziji, govorio je episkop bački gospodin Irinej.

- Znajući koliko Njegova Svetost, novi srpski patrijarh gospodin Porfirije poštuje i voli Sremske Karlovce, a s obzirom na to da „Hrišćanske teme“ i danas traju u živoj programskoj paleti pesničke manifestacije u slavu večito mladog i bogoljubivog Branka Radičevića, neizmerno se radujemo susretu na jubilarnom 50. Brankovom kolu, koje je, dabome, i njegovo, čime se prirodno nastavlja bratska saradnja u duhovnoj lepoti i ljubavi Božjoj. – naglašava Grujičić.

BONUS VIDEO: 

NE DAMO SVETINjE: Ori se pesma na Cetinju posle ustoličenja mitropolita Joanikija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)