DA SE PAZE, KAD ULICU PRELAZE: U Srbiji svaki četvrti poginuli u saobraćajnoj nesreći stariji od 65 godina (FOTO)

Lj. P.

01. 09. 2021. u 22:30

CENTAR za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz finansijsku podršku Uprave za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada tokom avgusta i septembra realizuje projekat „Edukacije osoba starijih od 65 godina u oblasti bezbednosti učesnika u saobraćaju“.

ДА СЕ ПАЗЕ, КАД УЛИЦУ ПРЕЛАЗЕ: У Србији сваки четврти погинули у саобраћајној несрећи старији од 65 година (ФОТО)

Foto: CUBS

Ta kategorija učesnika u saobraćaju, kako navode, spada među najugroženije i zbog toga je potrebno raditi na njihovoj edukaciji u toj oblasti. U Republici Srbiji, populacija starija od 65 godina čini oko 18 odsto ukupnog broja stanovnika, a svaki četvrti poginuli u saobraćajnoj nesreći je osoba starija od 65 godina.

Projekat se realizuje u više mesnih zajednica i klubovima penzionera na teritoriji Grada Novog Sada. Prisutnima se održavaju multimedijalna predavanja, tokom kojih se ukazuje na najčešće greške koje čine kao učesnici u saobraćaju, kao i na to da zbog psihofizičkih sposobnosti koje su smanjene kod osoba te dobi, moraju mnogo više pažnje i opreza posvetiti kada učestvuju u saobraćaju, bilo kao pešaci, vozači bicikala, ili vozači motornih vozila.

Predavanja se održavaju uz poštovanje svih propisanih mera u cilju suzbijanja širenja virusa korona.

Pored predavanja, pri realizaciji projekta, organizuju se i javne akcije, tokom kojih se starijim sugrađanima deli edukativni materijal, kao i svetlosno signalni uređaji za bicikle, kako bi se i na taj način povećala njihova bezbednost kao učesnika u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)