MILION JEDINKI VRAĆENO U DUNAV I SAVU: Uspešno realizovana prva akcija spasavanja ribe i riblje mlađi

J.S.

21. 08. 2021. u 18:02

AKCIJA spasavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana "Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi" a realizovana je na području Obedske bare i Koviljsko-Petrovaradinskog rita.

МИЛИОН ЈЕДИНКИ ВРАЋЕНО У ДУНАВ И САВУ: Успешно реализована прва акција спасавања рибе и рибље млађи

Foto: JP "Vojvodinašume"

Zaposleni u sektoru za ribarstvo JP "Vojvodinašume" realizovali su akciju spasavanje ribe i riblje mlađi, translokacijom u glavno korito reke Dunav pre četiri  dana- saopšteno je danas iz JP "Vojvodinašume".

Koviljsko-petrovaradinski rit predstavlja najočuvaniji i najveći ritski kompleks na Dunavu. Ono predstavlja izuzetno prirodno plodno tlo za ribe, pa je tako u katastru iz 2017. godine imalo preko 90 različitih ribolovnih voda na 379 hektara i 38 kilometara.

U ovoj akciji realizovano je spasavanja i translokacije dela zaostale riblje mlađi i ostalih jedinki autohtonih vrsta riba iz odsečenih bara Kenderat, Dugaja i Aleksina bara sa Koviljskog dela rita u glavno korito reke Dunav.

Naredna akcija uslediće na području Apatinskog rita na Dunavu, na razlivu reke Dunav na području Monoštorskog rita i ukoliko vodostaji budu optimalni, završetak ovogodišnje akcije  "Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi", će biti u razlivu reke Dunav na području Deliblatske peščare.

- Javno preduzeće "Vojvodinašume", kao upravljač ribarskim područjima obezbeđuje očuvanje i održanje ribljeg fonda, kako po pitanju kvantiteta, tako i po pitanju raznovrsnosti ribljih vrsta, pre svega autohtonih. Osim preduzimanja mera i aktivnosti u svrhu sprečavanje ribokrađe, redovno se vrši i poribljavanje ribljom mlađi iz veštačkog uzgoja. Ovo što radimo ovih dana, se može shvatiti i kao poribljavanje ribom iz "prirodnog uzgoja", na način da mlađ i sitne jedinke autohtonih vrsta ribe spašavamo od gotovo sigurnog uginuća i prebacujemo ih u glavni tok reke - kazao je direktor "Vojvodinašume" Rolan Kokai.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju