AFRIČKA KUGA KOD NEGOTINA: Zarazna bolest registrovana kod domaćih svinja

S. M. Jovanović

16. 08. 2021. u 15:13

PRISUSTVO zarazne bolesti afričke kuge svinja potvrđeno je u selima Trnjane i Šarkamen u opštini Negotin i to kod domaćih svinja.

АФРИЧКА КУГА КОД НЕГОТИНА: Заразна болест регистрована код домаћих свиња

Foto: Z. G.

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Trnjane i Šarkamen proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, dok je područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze proglašeno ugroženim od ove bolesti.

Zaraženo područje obuhvata ova dva sela, a ugrožena su sela: Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.
Na zaraženom području, kako procedura i nalaže, biće izvršen popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora.
Ono što je bitno je da vlasnici svinja u ovim selima zaštite svoja gazdinstva, da ne puštaju svinje u ispuste, da dezinfikuju prostor i obore, da izvrše deratizaciju i dezinsekciju i da obavezno pojačaju higijenu odeće i obuće, s tim da istu ne koriste i u oborima i na njivi.  
-Kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze. Ova bolest se ne prenosi na čoveka, nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i s obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu. Preventivno - operativne mere se moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin – navode u Štabu za vanredne situacije opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista