ŽIRI ODLUČIO: “Brankova nagrada” dodeljena Jeleni Marinkov

R. Š.

12. 08. 2021. u 15:41

ŽIRI za dodelu 61. Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine, koja se dodeljuje za prvu knjigu autoru do 29. godina i objavljena u proteklih godinu dana, odlučio je da ona pripadne Jeleni Marinkov (28) iz Kikinde, za knjigu “Karantin u paklu”.

ЖИРИ ОДЛУЧИО: “Бранкова награда” додељена Јелени Маринков

Foto: Privatna arhiva

Pesme mlade Kikinđanke izdala je Književna radionica “Rašić”iz Beograda. Osim njenog, žiri je ocenjivao još sedam pristiglih radova.

- Pesme iz “Karantina u paklu” su prostori nekadašnje sreće koji su nadživeli svaku nesrećnu misao o njima. Iza pesama Jelene Marinkov stoji zavidan kulturni kapital. No, ono što je najlepše je što je pesnikinja pokazala da tek uronjenost u presan životni realitet može doneti vrednu i jaku poeziju. Lep vektor pesničke osetljivosti stoji iza ove zbirke srećno pronađenog naslova, koji i sam predstavlja jasnu indikaciju čitaocu i uvodi ga u jedan autentičan poetski svet. Najveće oružje Jelene Marinkov je poetičko ogoljavanje sopstvene intime. Ogoljavanje svakodnevnog užasa. Udarcem u pleksus čitaoca šokira i budi iz učmalosti. Njen lirski subjekt nije jednostavan. Na tom planu javlja se policentričnost. Njeni lirski junaci su postavljeni na tegobnoj društvenoj vertikali - saopštio je žiri u kojem su Marija Šimoković, predsednik Dragan Jovanović Danilov i Slavomir Nišavić.
Jelena Marinkov je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije. Trenutno je doktorand na modulu Srpska književnost. Bavi se naučno istraživačkim radom, objavljuje radove u naučnim časopisima i zbornicima, književnu kritiku, poeziju i prozu u periodici. Dobitnica je nagrade Đura Đukanov 2015. godine za zbirku priča “Ispuštene priče”, nagrade “Bal u Elemiru” za humorističko-satiričnu priču 2017. godine i prve nagrade na konkursku za najbolji esej o Disu 2020. Njen rukopis poezije bio je u užem izboru za nagrade mladim pesnicima Mladi Dis i Mak Dizdar prošle godine.
- Njena prva zbirka pesama “Karantin u paklu” uvezuju u koherentnu celinu brižljivo sortirane kataloge promašenih života, ljubavi, ciljeva, vremena i mesta, puteva koji ne vode ka hepiendu, pa otuda i toliko upečatljivih pesama koje su, daleko od svake banalnosti i patetike, sirove i surove u svojim iskazima, Ravnodušnost prema sopstvenim i tuđim životima jeste ono što objedinjuje sve fikcionalizovane lirske subjekte: muške, ženske i animalne, što karakteriše njenu knjigu. Pesničko ja, iz koje god ga perspektive posmatramo, svedoči o promašenom životu, srodnicima, prijateljima i ljubavnicima bez kalkulisanja, jer ne želi nekakvim umetničkim trivijalnostima i hokus-pokusima da utiče na ono što mora biti napisano tako ili nikako drugačije. Napisati nešto što očarava, ali još više intrigira, uznemirava i zgražava, nešto jedinstveno i ubedljivo, a začinjeno ravnodušnošću i bez samosažaljevanja, mogu samo oni koji su sigiurni u to da će njihov pesnički jezik izdržati svu semantičku brutalnost. Ovakvu poeziju mogu da pišu samo oni koji ne drže mnogo do posledica kontroverznog ogoljavanja kontaminiranog unutrašnjeg sveta, ali i stvarnosti doživljene isključivo kao proizvod nepravdi i besmislenosti – ocenio je žiri.
Brankova nagrada dodeljuje se pesnicima u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, 7. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a