40 GODINA OD SMRTI LEGENDE NARODNE MUZIKE: 23. “Vuletovi dani” sutra u Ribarskoj banji

S.B.

09. 08. 2021. u 17:00

SUTRA se navršava tačno 40 godina od smrti legendarnog pevača i kompozitora narodne muzike Vukašina Vuleta Jevtića (1913-1981), a u njegovom rodnom kraju, Ribarskoj Banji kod Kruševca počinju 23. ”Vuletovi dani”, tradicionalna manifestacija koja okuplja umetnike iz Srbije.

40 ГОДИНА ОД СМРТИ ЛЕГЕНДЕ НАРОДНЕ МУЗИКЕ: 23. “Вулетови дани” сутра у Рибарској бањи

FOTO: RTS

Radomir Raša Jevtić, Dobrica Tufegdžić-Tufa, Miroslav Đorđević, Esad Popara i Marija Maletić nastupiće u pratnji orkestra Davida Prašovića u amfiteatru u Ribarskoj Banji od 19 sati. Nedaleko od Banje, u selu Rosica rođen je lekendarni vokalni izvođač koji se proslavio već u prvoj polovini 20.veka nastupajući sa poznatim violinistom Vlastimirom Pavlovićem-Carevcem, dirigentom Narodnog orkestra Radio Beograda.

FOTO: RTS

 

Nakon Drugog svetskog rata tokom koga je bio zatočenih u koncetrancionim logorima ponovo se vraća na Radio Beograd, a nakon 10 godina nastupanja, postajet opet-najoriginalniji i najmotivniji “kafanski izvođač” i “kralj astalskog pevanja”.Smatra se autentičnim predstavnikom “beogradske škole” izvođenja izvornih pesama, zaštitni znak “Madere” i “Šumatovca”.

“Beograde mili, beli grade moj”, “Čaj goro,čarna”,”Što grad Smederevo”,“Još litar jedan” samo su neke od brojnim pesmama koje su obeležile karijeru legendarnog Vuleta Jevtića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu