40 GODINA OD SMRTI LEGENDE NARODNE MUZIKE: 23. “Vuletovi dani” sutra u Ribarskoj banji

S.B.

09. 08. 2021. u 17:00

SUTRA se navršava tačno 40 godina od smrti legendarnog pevača i kompozitora narodne muzike Vukašina Vuleta Jevtića (1913-1981), a u njegovom rodnom kraju, Ribarskoj Banji kod Kruševca počinju 23. ”Vuletovi dani”, tradicionalna manifestacija koja okuplja umetnike iz Srbije.

40 ГОДИНА ОД СМРТИ ЛЕГЕНДЕ НАРОДНЕ МУЗИКЕ: 23. “Вулетови дани” сутра у Рибарској бањи

FOTO: RTS

Radomir Raša Jevtić, Dobrica Tufegdžić-Tufa, Miroslav Đorđević, Esad Popara i Marija Maletić nastupiće u pratnji orkestra Davida Prašovića u amfiteatru u Ribarskoj Banji od 19 sati. Nedaleko od Banje, u selu Rosica rođen je lekendarni vokalni izvođač koji se proslavio već u prvoj polovini 20.veka nastupajući sa poznatim violinistom Vlastimirom Pavlovićem-Carevcem, dirigentom Narodnog orkestra Radio Beograda.

FOTO: RTS

 

Nakon Drugog svetskog rata tokom koga je bio zatočenih u koncetrancionim logorima ponovo se vraća na Radio Beograd, a nakon 10 godina nastupanja, postajet opet-najoriginalniji i najmotivniji “kafanski izvođač” i “kralj astalskog pevanja”.Smatra se autentičnim predstavnikom “beogradske škole” izvođenja izvornih pesama, zaštitni znak “Madere” i “Šumatovca”.

“Beograde mili, beli grade moj”, “Čaj goro,čarna”,”Što grad Smederevo”,“Još litar jedan” samo su neke od brojnim pesmama koje su obeležile karijeru legendarnog Vuleta Jevtića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOLIKO STE VI ZABELEŽILI U AUTU? Više od 40 stepeni u 15.46 - slika da se spržiš, fotografisao je instrument tablu (FOTO)