PREMINUO NOVICA NEGOVANOVIĆ: Kolege se opraštaju od čuvenog harmonikaša

Novosti onlajn/G.Ć.

09. 08. 2021. u 10:06 >> 11:36

HARMONIKAŠ Novica Negovanović preminuo je u 76. godini života. Brojne kolege se opraštaju od njega na društvenim mrežama, a među prvima je to učinio Aleksandar Sofronijević. Kako nezvanično saznajemo, Negovanović je preminuo u kovid bolnici u Kruševcu.

ПРЕМИНУО НОВИЦА НЕГОВАНОВИЋ: Колеге се опраштају од чувеног хармоникаша

Foto: Printskrin Youtube

- Jutros rano smo izgubili velikana srpske harmonike, pesme, kolegu, druga, brata ali i oca i našeg deku čika Novicu Negovanovića. Dusa me boli dok ovo pišem,ne želim da verujem da te nema više. Odmori dušu dobri moj Nole neka ti je večna slava i putuj sa anđelima. Volimo te, slušamo, pominjemo i sviramo zauvek dok nas ima! - poručio je Sofronijević.

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov muzički talenat dolazi do izražaja još u petoj godini života. Odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegovo interesovanje za ovaj instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole. Sa stricem i ocem svirao je na mnogim veseljima.

U to vreme organizovana su opštinska takmičenja na kojima je učestvovao, i na mnogima je pobeđivao. Pevao je i svirao po svim okolnim mestima, a na repertoaru je imao veliki broj pesama. U svom višedecenijskom, plodnom stvaralačkom opusu, opevavši šumadijski, gružanski i pomoravski kraj, posebno svoje Kraljevo i Ibar, napisao je brojne hitove među kojima su „Kada umoran budem pao“, „Jedna reka u mom kraju“, „Selo moje kraj Morave“, „Teče reka, teče Gruža“, „Imam oči neposlušne“ i mnoge druge.

Godine 1966, godina bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Soko Banji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima nekom svojom novom orijentacijom koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podržavanje Jovici Petkoviću. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Bio je dugogodišnji aktivan član rukovodstva Zavičajnog društva „Kraljevo“, dobitnik brojnih gradskih i drugih priznanja i nagrada. Na društvenim mrežama od Negovanovića se izrazima saučešća porodici i porukama opraštaju brojne kolege, prijatelji, poznanici, poštovaoci, njegovi Kraljevčani…

Mesto i vreme sahrane posmrtnih ostataka Novice Negovanovića biće naknadno saopšteni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)