VELIKI DAN ZA KLADOVO I DONJI MILANOVAC: Patrijarh Porfirije u prvoj poseti od ustoličenja

S.M.J.

09. 08. 2021. u 13:19

POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, posetio je Kladovo i Donji Milanovac, čime je otpočeo prvu zvaničnu posetu Eparhiji timočkoj od kada je ustoličen.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА КЛАДОВО И ДОЊИ МИЛАНОВАЦ: Патријарх Порфирије у првој посети од устоличења

FOTO: B.B.

Poglavara SPC dočekao je veliki broj vernika u Donjem Milanovcu koji obeležava danas gradsku slavu Svetog Pantelejmona, ali i u Kladovu u kojem je sa visokim crkvenim zvaničnicima na praznik Svete Petke osveštao novi parohijski dom.

Patrijarha je dočekao je u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu Episkop timočki Ilarion zajedno sa episkopima niškim Arsenijem, dalmatinskim Nikodimom i buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom.

FOTO: B.B.

Patrijarh je poručio vernicima da vera treba da bude snaga pred izazovima i glavna pomoć u nalaženju rešenja i podučio ih da su interesi ljubavi, zajednice i jedinstva imperativ za sve pravoslavne ljude nezavisno od toga kom narodu pripadaju, poručivši roditeljima da dovode decu u hramove, da ih puste da se tu ponašaju slobodno - da se mole za njih i da im govore dobro kako bi izrasli u čvrste, stabilne i psihološki zdrave ljude.

Tim povodom, Orden Svetog kralja Milutina za ktitorstvo i dobročinstvo uručen je Živojinu Bolbotinoviću, privredniku iz Kladova, a vladika Timočki Ilarion uručio je zaslužnim pojedincima i kolektivima arhijerejske zahvalnice.

Poseta patrijarha Porfirija Kladovu u kojem je osveštan novi parohijski dom, prva je od 1966. kada je ovu opštinu obišao patrijarh German i prva u Donjem Milanovcu u kojem je tadašnji poglavar SPC, Varnava boravio 1936. godine.

Povodom gradske slave Svetog velikomučenika Pantelejmona u hramu Svetog oca Nikolaja u Donjem Milanovcu patrijarh Porfirije uz sasluženje episkopa timočkog Ilariona i više episkopa Srpske pravoslavne crkve služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!