SA PRUGE OTIŠAO U BOGOMOLJE: Bivši inženjer Železnica iz Pirota Đorđe Marinković uspešan u freskoslikarstvu i ikonopisanju

V. ĆIRIĆ

06. 08. 2021. u 08:38

ĐORĐE Marinković, Piroćanac i nekadašnji inženjer "Železnica Srbije", sada penzioner, brigu oko vozova, pruga, reda vožnje, zamenio je kičicom i razmišljanjima oko kompozicija fresaka i ikona, boja, podloga, maltera i četkica.

СА ПРУГЕ ОТИШАО У БОГОМОЉЕ: Бивши инжењер Железница из Пирота Ђорђе Маринковић успешан у фрескосликарству и иконописању

Đorđe se konačno bavi umetnošću u kojoj uživa / Foto V. Ćirić

Otkad je u penziji, slikarstvom se bavi ozbiljnije i specijalizovao se za freskoslikarstvo i ikonopisanje. Oslikao je mnoge crkve i manastire po Srbiji i u okolini Pirota.

- Slikarstvom sam počeo da se bavim još davne 1983. godine, a za freskoslikarstvo i ikonopisanje sam se odlučio nekoliko godina kasnije prilikom jedne posete Visokim Dečanima. Tokom radnog veka nisam baš mogao da se kompletno posvetim svojoj ljubavi, ali kad sam penzionisan imao sam vremena napretek i to je bilo ono što mi je nedostajalo - priča Marinković.

Majstor sa kičicom je svoj talenat i rad unapredio i usavršio kod čuvenog kopiste Časlava Colića, koji je svojevremeno radio u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, ali i kod Katice Češljar, koji su mu nesebično pomogli oko tajni kopiranja, odnosno slikanja fresaka i ikonopisanja. Dao je život mnogim freskama i oslikavao kupole i ikonostase po okolini Pirota, ali i šire.

- Radio sam crkve u Izvoru, u Belešu kod Dimitrovgrada, Ribnici kod Valjeva, u Dragincu, kod Uba... Gde god sam oslikavao bogomolje, činio sam to uz blagoslov crkvenih velikodostojnika i uopšte crkvenih vlasti - priča Marinković.

KOSMET - BLAGO

NAJVIŠE me privlače kolonije koje se održavaju na Kosmetu, gde se nalazi naše veliko blago i koje je naše ishodište. Draga mi je i umetnička kolonija koja se organizuje u Bijeljini, na koju dolaze slikari iz Rusije, Španije i još nekih zemalja - kaže Đorđe Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024