PONOVO RADI BIOSKOP: U Negotinu sa radom ponovo počeo bioskop, i to digitalizovani!

S.M.Jovanović

20. 07. 2021. u 19:40

DOM kulture “Stevan Mokranjac” projekcijom filma “Sećanja iz Italije” i zvanično će pustiti u rad bioskop sa najsavremenijom digitalnom audio i video opremom.

ПОНОВО РАДИ БИОСКОП: У Неготину са радом поново почео биоскоп, и то дигитализовани!

foto: S. M. Jovanović

Ovom bioskopskom projekcijom, besplatnom za filmske sladokusce, zaokružen je proces digitalizacije koji je u Domu kulture počeo 2013. nabavkom opreme za digitalizaciju, kada je po konkursu Filmskog centra Srbije obezbeđen dolbi audio sistem. Narednih godina bioskop je dobio i novi digitalni projektor, pa silver skrin perforirano platno.

 - U digitalizaciju bioskopa Opština Negotin zajedno sa Filmskim centrom Srbije uložila je 10 miliona dinara čime je omogućen potpuno novi audio i vizuelni doživljaj filmova – rekao je prilikom kratke prezentacije digitalizovane opreme, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Tradiciju pokretnih slika Negotin neguje još od 1908. kada su u ovoj varoši zahvaljujući pokretnom bioskopu Todora Najdanovića, rodom iz Jasenice kod Negotina, koji je sa svojom putujućom menažerijom, po povratku iz Amerike počeo da prikazuje kratkometražne komične filmove Maksa Lindera i Morisa Lemana. Do početka tridesetih su Negotinci bioskopske projekcije imali u negotinskoj kafani “Bulevar” i u Hotelu “Grand”, da bi 1930. bila sazidana nova zgrada za bioskop “Pobeda”, a 1938. su braća Petrović u svojoj kući u sadašnjoj Knez Mihajlovoj otvorili Bioskop “Krajina”. Bioskopske projekcije su u toj zgradi bile redovne dok pre tri godine ona u procesu restitucije nije vraćena vlasnicima.

 - S obzirom da je Negotin jedan od retkih gradova van Beograda koji ima ovakvu bioskopsku dvoranu, ovo je praktično početak nove ere negotinskog bioskopa i mi očekujemo da će nam se publika masovno vrati u bioskope - dodao je Veličković i najavio nova ulaganja u rekonstrukciju Doma kulture i nabavku opreme.

Tako će ove godine, rekao je prvi čovek Negotina, biti nastavljena rekonstrukcija svetlarnika na čeonoj strani Doma kulture, kao i kompletna sanacija toaleta.

 - Preostaje još rekonstrukcija krova i stolarije. To praktično znači da radimo u kontinuitetu, imajući u vidu da je prethodne godine zamenjen pod na glavnoj sceni, a još ranije nabavljen i novi polukoncertni klavir. Na taj način obezbeđujemo sve kvalitetnije uslove za zahtevne kulturne programe jer Negotin, kao grad sa dugom kulturnom tradicijom ima brojnu publiku i svakako to zaslužuje - naglasio je Veličković.

Dom kulture, inače, u okviru manifestacije “Negotinsko leto” organizuje brojne programe a pruža i logističku i tehničku podršku ostalim ustanovama i udruženjima.

 - Već u subotu 24. jula, u gradskom parku, priređujemo dečiji muzičko poetski kabare aleksinačkog pozorišta, a zatim i koncert nakon Magdalene Antić, pa Davida Surdanovića i Ane Marije Danilović na trubi uz klavirsku saradnju profesorke, naše saradnice Milje Videnović. Opština Negotin ulaže sredstva da se kultura u godini posle korone vrati u punom kapacitetu, a ono što nas očekuje nakon „Negotinskog leta“ su svakako „Mokranjčevi dani“ – kaže Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!