POPLAVLJENA DOMAĆINSTVA U UGLJARU I ŠILOVU: Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi, ekipe na terenu

D. Zečević

19. 07. 2021. u 16:40

POSLE obilnih padavina koje su u nedelju zahvatile čitavu teritoriju Kosova i Metohije, najviše su pogođena srpska domaćinstva u selu Ugljaru na centralnom Kosmetu koja se nalaze uz obalu reke Prištevke.

ПОПЛАВЉЕНА ДОМАЋИНСТВА У УГЉАРУ И ШИЛОВУ: Срби на Косову и Метохији угрожени, екипе на терену

Foto: D. Zečević

Prema rečima Srđana Popovića, predsednika opštine Gračanica, ekipe javnih službi i komunalnog preduzeća "Ekologija" su na terenu, džakovi napunjeni peskom postavljeni su na kritičnim mestima, postavljene su i dodatne količine peska kako bi se zaštitila kritična mesta od ponovnog izlivanja reke Prištevke.

Takođe, usled izlivanja potoka ugrožena su i domaćinstva u selu Šilovo u kosovskom pomoravlju gde već petnaestak godina žitelji imaju problema sa prodiranjem vode u podrume i pomoćne objekte.

Foto: D. Zečević

Problem sa poplavama u ovom selu nastao je kada su započeti raodvi na lokalnom puti i kada je uništena mreža za otpadne vode.Inače, prilikom nedavne posete Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obećao je novčanu pomoć domaćinstvima koja su pretrpela štete od poplava u januaru ove godine, tako da je za 150 porodica koje su najviše ugrožene obezbeđen novac od po 1000 vera u dinarskoj protivvrednosti dok će domaćinstvima sa manjom štetom biti uplaćeno po 50.000 dinara.

Istovremeno Vlada Republike Srbije 200 miliona dinara za rekonstrukciju svih važnih infrastrukturnih projekata koji su stradali tokom januara ove godine, kao i sto miliona dinara za čišćenje rečnih korita.Inače, usled obilnih padavina, prema navodima medija na albanskom jeziku, poplaven je bio centralni deo Gnjilana kao i centralne gradske ulice u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a