KO JE KRIVAC ZA TROVANJE VODE U DEČANIMA? Oglasio se Institut za javno zdravlje, evo na šta posebno upozoravaju

Novosti online

15. 07. 2021. u 18:23

PRIŠTINSKI Institut za javno zdravlje saopštio je danas da su u uzorcima vode uzetih u ponedeljak iz regiona Dečana identifikovane neke bakterije koje mogu da utiču na zagađenje vode za piće.

КО ЈЕ КРИВАЦ ЗА ТРОВАЊЕ ВОДЕ У ДЕЧАНИМА? Огласио се Институт за јавно здравље, ево на шта посебно упозоравају

Foto: Depositphotos

Preporučeno je, između ostalog, da se poveća kontrola sanitarne i zdravstvene inspekcije, ali i da su timovi zaduženi za regionalni vodovod na terenu i deblokiraju kanalizacione čvorove i pronalaze slabe tačke u mreži, gde se voda za vodosnabdevanje meša sa kanalizacijom i septičkim jamama.

- U toku su mikrobiološka ispitivanja uzoraka dobijenih od pacijenata sa znacima infekcije gastrointestinalnog trakta radi otkrivanja različitih virusnih, bakterijskih i parazitskih patogena - navodi se u saopštenju Instituta.

Navedeno je i da nadležni timovi nastavljaju intenzivan rad na terenu radi pronalaženja uzorka epidemije.

Jedna od prekoruka za sada je i da se poveća i kontrola sanitarne i ekološke inspekcije u otkrivanju nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu.

Takođe, strogo je zabrajeno da se bunari priključuju na vodovodnu mrežu.

I Predsednik opštine Dečan Baškim Ramosaj saopštio je danas da su ispitivanja Instituta za javno zdravlje pokazala da su u uzorkovanoj vodi iz nekoliko sela pronađene određene bakterije zbog kojih postoji mogućnost da je voda za piće kontaminirana, ali i da se broj onih koji se žale na zdravstvene probleme smanjuje.

Ramosaj je na konferenciji za novinare rekao da regionalno vodovodno preduzeće „Hidrodrini“ više neće biti nadležno za Dečane.

On je rekao da su najnoviji rezultati analize vode doprineli olakšanju građana zbog činjenice da se pojavljuje rezultat koji rasvetljava šta je izazvalo zabrinutost poslednjih dana, prenela je RTK.

Rekao je da smatra štetnim što je javnost bila koncentrisana na informacije iz određenih medija.

Ipak, dodao je, da će razjašnjenju ovog slučaja biti do kraja posvećen, a posebno da bi dobio odgovore na neke teorije zavere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)