NE SMIRUJU SE TENZIJE NA KIM: Opasna kampanja albanskih političara koji neosnovano optužuju Srbe za trovanje vodom u Dečanima

D. Zečević

15. 07. 2021. u 15:13

KADA je od početka ove nedelje javnost upoznata sa aferom oko trovanja vodom u Dečanima, (gde su zbog navodno neispravne vode za piće preminule dve osobe preminule, dok je blizu 2000 ljudi zatražilo lekrsku pomoć), očito je bilo samo pitanje vremena kada će i za neispravnu vodu za piće okriviti Srbe, iako u ovoj varošici Srba više nema.

НЕ СМИРУЈУ СЕ ТЕНЗИЈЕ НА КИМ: Опасна кампања албанских политичара који неосновано оптужују Србе за тровање водом у Дечанима

Foto: D. Zečević

Naime, uprkos prvobitno plasiranim informacijama da je uzrok masovnog trovanja građana u Dečanima neispravna voda za piće, par dana kasnije te navode demantovali su najviši kosovski zvaničnici, dok se od srede uveče “provlače” vesti da su za “neispravnu vodu za piće krivi Srbi”.

Iako je pitanje kako je to moguće kada ih u Dečanima nema od 1999. godine, osim dve žene koje tu povremeno borave i monaha u manastiru, “odgovor” je dala poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kardijaj koja je izjavila kako je jedan od stanovnika (naravno bez imena i prezimena) u Dečanima “video dvojicu sumnjivih Srba” pre afere o navodnom trovanju vodom u tom gradu. Da je po sredi veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima, upozoravaju iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju iz koje opominju da se ovakve lažne tvrdnje od srede uveče plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a da su potom praćene i izjavama albanskih političara.

- Te izjave nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti. To međutim ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine - upozoravaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaju da ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih, navode iz Kancelarije za KiM, dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

NEISTINE

Kancelarija za KiM navodi da će uputiti pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na KiM, sa jasnim zahtevom da se prekine sa neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini. - Podsećamo da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi. Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba-ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da je slična lažna optužba plasirana i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centralne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju