SPAS U POVRATKU GIGANATA: Radnici ugašenih fabrika smatraju da Kula ponovo može da bude industrijski grad

Z. Rajić

15. 07. 2021. u 07:26

NEKOLIKO stotina radnika zaposleno je u tri strane kompanije u industrijskoj zoni u Kuli, a više od 5.000 izgubilo je posao u nekadašnjim velikim fabrikama, po kojima je ova opština bila nadaleko poznata.

СПАС У ПОВРАТКУ ГИГАНАТА: Радници угашених фабрика сматрају да Кула поново може да буде индустријски град

Foto Ž. Vorinski

Oni sada rade uglavnom na njivama kao sezonci, na pijacama kao preprodavci ili na nekim drugim privremenim i povremenim poslovima, a svi do jednog tvrde kako su njihove fabrike, koje je "progutala" tranzicija, mogle da opstanu.

Uz privlačenje investitora, što ne ide nimalo lako, lokalna vlast pokušava da opštinu oporavi razvojem turizma, ali bivši radnici, koji su završili na ulici, ističu da je jedino rešenje reindustrijalizacija, odnosno oživljavanje nekadašnjih kulskih giganata.

- U svetu postoje ozbiljne kompanije, sa savremenom tehnologijom, koje bi uz povoljne uslove bile spremne da obnove kulsku industriju, koja ima tradiciju i brend. Uz nekadašnje radnike, kadar bi bili i svršeni učenici stručnih škola u Kuli i Crvenki. Pomogli bi i Kuljani iz dijaspore, Beograda i Novog Sada, koji su neiskorišćeni potencijal - ističe Bogdan Jerkov, bivši radnik Fabrike armatura "Istra".

ETERNA Jaka u Rusiji, propala kod nas, Foto Z. R.

Ova fabrika, osnovana 1880, koja je u "zlatnim" vremenima zapošljavala više od 2.000 radnika, otišla je u stečaj 2006.

- "Istra" je izvozila sanitarnu armaturu širom sveta, a imala je i radne jedinice u Liparu i Boru. Uništili su je, kao i ostale fabrike u Kuli, tajkuni, kojima je za njihove plantaže smetala jaka industrija, a bila potrebna jeftina radna snaga - kaže Jerkov.

Inženjer Franc Kovač napominje da je Fabrika koža "Eterna" 2010. završila u stečaju, iako je bila toliko jaka da je izvezla svoju tehnologiju u Rusiju. Iste godine je bankrotirala i fabrika "Kulski štofovi", a 2007. Industrija nameštaja "Kramer".

- Deo mašina iz štofare je isečen i prodat u staro gvožđe. Ostale su završile u Italiji i Mađarskoj. Ubeđivali su nas da su zastarele i prevaziđene, a nastavile su da služe u EU - kaže Zoran Vlaški, bivši šef jednog od odeljenja u "Kulskim štofovima".

ISTRA Izvozila armaturu širom sveta, Foto Arhiva

IZMENITI PRIORITETE

Jerkov smatra da bi lokalno rukovodstvo trebalo da izmeni prioritete za ulaganja.

- Kula ima uveden gas, sve ulice asfaltirane, dobru vodu za piće, uskoro će dobiti i novi gradski bazen... Zato više ne bi trebalo da se investira u infrastrukturu, nego u industriju - naglašava Jerkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!