DNEVNO ZARAĐUJU VIŠE OD 2.000 DINARA: Evo koliko novca u Bačkoj dobiju radnici koji napune 15 gajbi

Z. Rajić

05. 07. 2021. u 09:25

VIŠE od hiljadu sezonaca uposleno je trenutno u voćnjacima u Bačkoj, gde berući višnje, trešnje i borovnice zarađuju dnevno više od 2.000 dinara.

ДНЕВНО ЗАРАЂУЈУ ВИШЕ ОД 2.000 ДИНАРА: Ево колико новца у Бачкој добију радници који напуне 15 гајби

Foto Privatna arhiva

Za razliku od prethodnih godina, nema čekanja na isplatu zarade, jer je potražnja za nadničarima velika, a poslodavci nastoje da ih zadrže tako što ih plaćuju dnevno ili sedmično.

Ekipa koju predvodi Miodrag Bošković bere višnje na plantaži u Bačkoj Palanci za 240 dinara po gajbi sa 12 kilograma plodova.

- Za osam sati rada, većina sezonaca nabere 10-11 gajbi, a ima i onih koji napune 15 gajbi i zarade dnevno 3.600 dinara - navodi Bošković.

On pominje da su ranijih sezona u voćnjaku u Novoj Crvenki nadničari sa juga Srbije brali na dan, za 10 sati rada, čak 40-50 gajbi višanja. Sada tih udarnika u Novoj Crvenki nema, jer su ih zamenile mašine, tzv. tresači višanja, koji plodove skidaju snažnim drmanjem stabala.

Foto Privatna arhiva

Sezonci u ovom voćnjaku sakupljaju otresene višnje sa prostirke u gajbe, a potom ih utovaraju na prikolice za transport. NJihova satnica je 250 dinara.

Bošković kaže da uvođenje tresača u berbu svedoči o nestašici sezonaca, jer jedna takva mašina, koja je zastupljena i u voćnjaku u Bačkoj Palanci, zameni do 200 radnika.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

U voćnjacima u Liparu kod Kule i između Feketića i Vrbasa nema tresača, jer se ne skidaju plodovi namenjeni za industrijsku preradu, nego konzumni, koji se pažljivo beru sa peteljkom.

- U Liparu beremo višnje, a kod Feketića trešnje za dnevnicu od 2.200 dinara. Gazde su zadovoljne ako jedan radnik za osam sati nabere osam gajbi, ali obično bude više - kaže grupovođa Jagoda Ačanski.

Nekoliko stotina sezonaca angažovano je na plantaži borovnica arapske kompanije u Zobnatici kod Bačke Topole, gde za normu od 10 nabranih gajbi od po tri kilograma zarađuju dnevno 2.500 dinara.

MAROKANCI RADE ZA TROJICU

RUKOVODSTVO arapske kompanije nameravalo je da u berbu u Zobnatici dovede Marokance, za koje kažu da dnevno uberu više od 100 kilograma borovnica (tri-četiri puta više od norme), ali je njihov dolazak sprečila korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)