KOLO POD PETRUSOM: Koncert sedam folklornih društava održava se 4. jula ispred Manastira Svetog Jovana Glavoseka

Z. Rašić

03. 07. 2021. u 17:20

DRUŠTVO za očuvanje tradicije „Petrus“ kod Zabrege neumorno je u organizovanju manifestacija, pa je ovo bajkovito selo kod Paraćina postalo prepoznatljivo na turističkim mapama Srbije.

КОЛО ПОД ПЕТРУСОМ: Концерт седам фолклорних друштава одржава се 4. јула испред Манастира Светог Јована Главосека

Foto: Društvo Petrus

Koncert „Kolo po Petrusom“ biće održan u nedelju, 4. jula od 18 sati, a pored domaćina nastupiće članovi još šest kulturno-umetničkih društava koja stižu iz Male Krsne, Lugavčine, Smedereva, Malog Orašja, Mihajlovca i Vranova. Srpska kola igraće se na prostoru ispred manastira Svetog Jovana Glavoseka, jednog od nekoliko čiji su ostaci proglašeni spomenicima kulture u Petruškoj oblasti.

Istorijski izvori o ovom manastiru su veoma oskudni, tako da se ne zna sa sigurnošću kad je podignut. Sagrađen je pored reke Crnice ispod same tvrđave Petrus i ima obeležja moravskog stila. Konzervatorski radovi na njemu obavljeni su tokom leta 2010. godine na celom kompleksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru