KAD SU NAM KELTI BILI SUGRAĐANI: Novi turistički kompleks u Inđiji, na 1,26 hektara, otvara se 3. jula

S. Kostić

02. 07. 2021. u 06:23

NOVI turistički kompleks, namenjen najviše deci, Keltsko naselje u Inđiji, prve posetioce će primiti 3. jula, dva dana posle svečanog otvaranja.

КАД СУ НАМ КЕЛТИ БИЛИ СУГРАЂАНИ: Нови туристички комплекс у Инђији, на 1,26 хектара, отвара се 3. јула

Foto TO Inđije

Posle devet godina rada na ovoj jedinstvenoj turističkoj ponudi, u koju je utrošeno oko 26 miliona dinara, gosti koji budu prošli kroz bedeme kompleksa imaće priliku da vide kako su izgledale nošnje Kelta, njihovo oružje, alat, novac... i još mnoge druge zanimljivosti - na površini od 1,26 hektara.

Ideja za ovaj projekat nije slučajna, imajući u vidu da je na području Inđije pronađeno bezmalo 900 novčića iz ovog vremena, kao i značajni istorijski i arheološki nalazi stari čak 2.200 godina. Zato, po projektu, Keltsko selo čini ukupno 10 objekata - od suvenirnice i muzeja, do raznih radionica.

U centralnoj kućici posetioci će moći da vide letnju, zimsku, žensku, mušku i dečju garderobu Kelta, ali i keramiku, oruđe, nakit. Ukupno 20 keltskih nošnji su sašili učenici srednje škole "Dr Đorđe Natošević" iz Inđije, a kompletan materijal im je obezbedila lokalna samouprava.

Foto TO Inđije

- U okviru kompleksa se nalazi veštačko jezero sa platformom na kojoj je restoran u kojem će konobari biti obučeni u keltske odežde. Upravo tu će roditelji moći da sačekaju decu, dok su ona zabavljena nekom predstavom ili radionicom - kaže direktor Turističke organizacije Inđije Milan Bogojević, dodajući da će se u Keltskom naselju nalaziti i četiri kućice predviđene za prezentaciju i učenje starih keltskih zanata.

- U jednoj od njih su dva stola sa četiri tanjira, pa će deca sa vajarkom moći da prave posudice, uljane lampe i druge predmete, sve sa keltskim motivima. U drugoj kući će se peći keltski hleb, dok će kovač prikazati deci kako su izgledali ondašnji mačevi i kako su pravljeni. Svoju ulogu imaće i udruženje žena "Etnodom gorocvet", sa radionicom kaligrafije, odnosno prikazom keltskog pisma koje je specifično, pa će mnogi mališani sigurno poželeti na baš njim ispišu svoje ime - najavljuje Bogojević.

Osim radionica, Keltsko selo sadrži i dva prostora koja će biti veoma interesantna i odraslima.

Foto TO Inđije

- Tu je amfiteatar u kojem će se odigravati predstave, mađionačarski nastupi, koncerti etno-muzike... a blizu je i mali vodopad sa kruženjem vode, dok se sa druge strane nalaze tribine - precizira Bogojević, napominjući da će kompletan prostor biti ograđen bedemima i obezbeđen video-nadzorom. I, kada se kupi ulaznica, unutar Keltskog sela više neće biti plaćanja dodatnih sadržaja!

 

ULAZNICE

ZAINTERESOVANI za posetu ovoj nesvakidašnjoj atrakciji to mogu da učine vikendom od 9 do 21 sat, a radnim danima samo u okviru najavljenih ekskurzija, odnosno organizovanih grupnih poseta. Deca do sedam godina ne plaćaju kartu, dok ona za mališane do 14 košta 100 dinara, a za starije 200 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri