USEVE OD GRADA BRANE – DAME: Na 30 stanica angažovano njih 16

M. Luković

02. 07. 2021. u 07:23

NA području opštine Knić, gde je poljoprivreda jedna od najvažnijih delatnosti, protivgradnu odbranu "predvode" dame.

УСЕВЕ ОД ГРАДА БРАНЕ – ДАМЕ: На 30 станица ангажовано њих 16

Foto M. Luković

Od ukupno 30 protivgradnih strelaca na području ove opštine, na zaštiti useva od gradonosnih oblaka angažovano je 16 žena.

Već 11 godina Jovana Vasiljević, iz sela Grivac, kad god je potrebno, dežura pored lansirne rampe na protivgradnoj stanici u ovom selu.

- Tokom protivgradne sezone dežurstvo je danonoćno. Uvek sam spremna da na poziv iz Radarskog centra Bešnjaja brzo dođem do protivgradne stanice i postupam po daljim uputstvima - priča nam Jovana.

Brine i o kućnim poslovima, suprugu i dvoje dece, rade i na porodičnom imanju. Kaže da ponekad ni sama ne zna kako sve stignu, ali zasad uspeva.

- Pomažu i roditelji, komšije. Pre nekoliko dana desilo se da sam bila sama sa decom kod kuće a morala sam na protivgradnu stanicu. Decu su mi pričuvale komšije. To razumevanje i jedinstvo su nam veoma važni - pojašnjava ova mlada žena.

Foto M. Luković

Jovana Vasiljević iz Grivca

NJena koleginica Svetlana Rosić, iz Pretoka, kaže da joj uobičajeni radni dan počinje u pet ujutro i završava se oko ponoći. Ali, ukoliko je potrebno da ide na protivgradnu stanicu taj "raspored" ne važi.

- Najvažnije mi je što mi u svemu pomaže suprug. On je, takođe, protivgradni strelac pa se, srećom, lako razumemo i preraspodeljujemo sve obaveze - kaže Svetlana.

Slične priče imaju i druge žene koje su se odlučile da pored svakodnevnih obaveza u domaćinstvu, "disciplinuju" gradonosne oblake i da rade dodatni, nesvakidašnji posao.

Foto M. Luković

Svetlana Rosić iz Pretoka

Opštinska uprava u Kniću iz svog budžeta godišnje izdvaja oko 3,2 miliona dinara za rad ovdašnje protivgradne službe.Prema rečima Mirjane Pavlović, iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Knić, žene, protivgradni strelci su izuzetno pouzdane, što je, kako navodi, najvažnije u ovom odgovornom poslu.

- Gde god da su, u kuhinji gde spremaju obrok za porodicu,na njivi ili na zabavi, "motorola" je uvek uz njih. Na poziv operatera brzo stižu do protivgradne stanice. To je višegodišnje iskustvo u radu sa ovim damama i pokazuje da su izuzetno vredne, pouzdane i odgovorne. Usuđujem se da kažem da su pouzdanije od muškaraca - navodi Mirjana Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)