MERI NAJSITNIJE ČESTICE: Pirot dobio automatsku mernu stanicu

V.Ć.

28. 06. 2021. u 18:14

U TAKOVSKOJ ulici u Pirotu, montirana je automatska merna stanica koja će u realnom vremenu pratiti emisiju zagađenja, odnosno kvalitet vazduha koji udišu Piroćanci. Vrednost najsavremenijih postrojenja je oko 16 miliona dinara a novac je obezbeđen iz gradsokg budžeta.

МЕРИ НАЈСИТНИЈЕ ЧЕСТИЦЕ: Пирот добио аутоматску мерну станицу

FOTO: V.Ć.

Stanica je, po savetima stručnjaka locirana u delu grada, kraj Tehničke škole, gde se dobijaju najautentičniji parametri, odnosno na mestu gde neće davati pogrešnu sliku o nivou zagađenja.

Drugim rečima nije suviše blizu niti previše daleko od izvora zagađenja, što bi moglo da dovede do pogrešnih zaključaka. Meriće takozvane suspendovane “PM” čestice od 10 i 2,5 mikrona za koje se lepe ostale čestice zagađivača vazduha.

Stanica omogućava da se, u slučaju povećanog zagađenja vazduha, odmah alarmiraju građani, a naročito oni koji imaju probleme respiratorne prirode. U saradnji sa kompanijom “Tigar tajers” obezbeđen je i modul za merenje sumpor dioksida. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VELIKI DOGAĐAJ U VRANJU: Uručivanje boračkih legitimacija