PROJEKTIMA SE U SENTU SLILI MILIONI: Banatska opština uspešna na konkursima pokrajinskih sekretarijata

J. L.

15. 06. 2021. u 22:42

KROZ projekte prekogranične saradnje opština Senta je realizovala projekte vredne oko 870 hiljada evra, dok se iz pokrajinskih institucija u ovo mesto na severu Banata slilo skoro pola milijarde dinara, od čega je 25 miliona opredelio Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu sa radnju i lokalnu samoupravu.

ПРОЈЕКТИМА СЕ У СЕНТУ СЛИЛИ МИЛИОНИ: Банатска општина успешна на конкурсима покрајинских секретаријата

Foto: Pokrajinska vlada

- Senta kao opština koja pripada prvoj kategoriji razvijenosti i primer je dobre prakse kada je u pitanju učešće u konkursnim aktivnostima koje sprovodi Pokrajisnki sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i loklanu samoupravu. Iz pokrajinskih institucija u Sentu se u proteklih nekoliko godina slilo 478 miliona dinara od čega je iz ovog sekretarijata opredeljeno više od 25 miliona dinara – istakao je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. - Takođe, Senta ne zaostaje ni kada su u pitanju aktivnosti i učešće u programima Interreg IPA prekogranične saradnje. Naime, u proteklom programskom periodu 2014-2020, Senta je kroz programe prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Ruminija-Srbija i Evropa za građanke i građane, povukla više od 870 hiljada evra, što je dobar rezultat.

Na sastanku sa predsednikom opštine Rudolfom Cegledije razgovaralo se i o trenutnom stanju, mogućnostima i potrebama ove opštine, kao i o primeni Plana razvoja lokalnih samouprava koji je nedavno stupio na snagu. Bilo je reči i o učešću lokanih samouprava na konkursima za povlačenje sredstava iz dostupnih fondova Evrospke unije, te unapređivanju industrijske zone u cilju privlačenja stranih investitora.

-Sekretarijat je dužan da se vodi principom ravnomernog regionalnog razvoja, ali da je neretko slučaj da opštine prve i druge kategorije češće konkurišu za bespovratna sredstva dok su opštine treće i četvrte kategorije po dosadašnjem iskustvu pasivnije – dodao je Sofić. - Pokrajinski sekretarijat pružiće punu podršku u procesu utvrđivanja potreba i mapiranja prioritetnih projkata koji će doprineti prvenstveno boljem životu građana a onda i privrednom rastu i zadržavanju radne snage na lokalu. Preduslov za to su zajednički napori i dobra komunikacija između predstavnika svih 45 vojvođanskih opština i pokrajinskih institucija koje su vam na raspolaganju.

Predsednik Opštine Rudolf Cegledi zahvalio se na podršci Pokrajinske vlade istakavši da Senta kao pogranična opština nastoji da stvori što povoljniji ambijent koji će sprečiti odliv mladog stanovništva iz Sente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)