DOKTORKA I UMETNICA: Ginekologa dr Lidiju Petrović u Vranju poznaju i po neobičnom hobiju

Jelena Stojković

13. 06. 2021. u 08:38

GINEKOLOGA Lidiju Petrović (61) pacijentkinje u Vranju poznaju kao ženu koja im sa osmehom pomaže da bezbedno prođu kroz period trudnoće, a ona sama kaže da nije imala dilemu oko specijalizacije jer je bila fascinirana time da stalno učestvuje u procesu najvažnijeg stvaranja, stvaranja života.

ДОКТОРКА И УМЕТНИЦА: Гинеколога др Лидију Петровић у Врању познају и по необичном хобију

Dr Lidija Petrović / Foto J. Stojković

A, njeni najbliži i prijatelji znaju da Lidija u svom domu u centru Vranja stvara i prava mala i velika umetnička dela. Porodični dom je prepun predmeta kojima je Lidija utisnula svoj lični pečat, pretvarajući neke naizgled obične stvari, poput sijalice ili morskih kamenčića, u prave umetnine.

Još na ulazu u kuću dar domaćice je vidljiv, pravi mozaik na zidu nastao je od kamenčića sakupljanih na plažama. Ona nije dozvolila da to budu samo puki suveniri koji negde u kući sakupljaju prašinu, već im je utisnula dušu pretvorivši ih u kućice, drvo i sunce stvarajući prizor poput onih sa nekadašnjih razglednica sa mora.

- Pored umetnosti, naša porodična strast su putovanja. Kad god nam se ukaže prilika putujemo sa kumovima i nekako volim da sa tih putovanja ponesem bar po jedan kamenčić. Ovaj mozaik čine kamenčići sa raznih plaža - započinje priču dr Lidija Petrović.

DOK nam pokazuje brojne predmete koji krase njen dom, ona se sa osmehom priseća kako je sve počelo. Još u školi je volela da slika, a njeni predmeti izrađeni na časovima opštetehničkog obrazovanja su uvek bili najbolji. Kasnije je kao devojka svoju kreativnost i potrebu za stvaranjem dopunila time što je sebi šila haljine, koristeći čuvene krojeve iz časopisa "Burda".

- Onda sam krenula na fakultet koji je iziskivao svu moju pažnju i slobodnog vremena nije bilo, onda je na red došla porodica, zatim odgajanje dece, tako da je strast za stvaranjem bila "na čekanju" - priča Lidija.

Foto J. Stojković

Pre desetak godina Lidija se ponovo vraća svojoj ljubavi, počelo je sa savlađivanjem tehnike dekupaža, a onda su usledile i druge tehnike, pa su tako njene vešte ruke od stare kuhinje stvorile jedinstvenu komodu koja krasi dnevnu sobu. Stočiću koji je porodično nasleđe je vraćen stari sjaj i sada krasi jednu od prostorija u kući, na terasi su oplemenjena stara burad i pretvorena u stalke za cveće, a stara vrata koja vode u ostavu ofarbana i ukrašena pa izgledaju kao da su ilustracija za neku knjigu bajki.

KAMENČIĆI su postali pingvini, ali i jedinstveni ukrasi neobičnih uskršnjih jaja čija kolekcija raste iz godine u godinu. Na plafonu je i neobičan pauk, nastao od sijalice i malo žice.

Foto J. Stojković

- Ja sam potpuno samouka, ali sam zahvalna savremenim tehnologijama, jer zahvaljujući internetu stalno učim i saznajem nešto novo. Razmenjujem iskustva o tehnikama i materijalima i tako nastaju novi predmeti ili oživljavaju stari, u zavisnosti od trenutne inspiracije - kaže doktorka Lidija.

Ona za svoje radove koristi samo tri elementa - kamen, glinu i akril. Dvanaestogodišnja unuka Jana je najveći poštovalac njenih radova, savetodavac, a trenutno i idejni tvorac jer baka po ideji unuke sada stvara kućicu u obliku pečurke.

- Porodica mi je velika podrška, suprug, sin i ćerka, ali Jana mi u poslednje vreme i pomaže. Vešta je sa glinom i mislim da sam na nju prenela svoju strast za umetnošću - priča doktorka Lidija.

U domu porodice Petrović praznici su posebno lepi, jer je za Lidiju svaki Usrkrs, Božić i Nova godina, povod da svoj dom oplemeni nekim novim detaljem ili ukrasom. Nikada nije prodala nijedan predmet koji je stvorila, uglavnom radi za svoje potrebe ili ih poklanja. Kolekcija od preko 50 predmeta polako raste pa se Lidija nada da će jednog dana na izložbi u svom rodnom gradu moći da prezentuje svoje radove.

Foto J. Stojković

HOBI "ČEKA" PENZIJU

DOKTORKA Lidija Petrović kaže da joj je do penzije ostalo još nekoliko godina i na to gleda sa radošću jer će onda moći da svoje vreme u potpunosti posveti svom sadašnjem hobiju. Zasada uspeva da po sat vremena dnevno odvoji, jer je potpuno posvećena svojim pacijentkinjama i porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života