UMETNIČKI PRAVAC OSTAVIO TRAGA I U SELIMA: U Subotici se obeležava Svetski dan secesije

J. L.

08. 06. 2021. u 14:27

POVODOM Svetskog dana secesije, Gradski muzej u Subotici od sutra organizuje program tokom kojeg posetioce očekuju predavanje, besplatna poseta tornju Gradske kuće, virtuelna izložba i prezentacija.

УМЕТНИЧКИ ПРАВАЦ ОСТАВИО ТРАГА И У СЕЛИМА: У Суботици се обележава Светски дан сецесије

Foto: Arhiva

Predavanje „Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku" održaće se u sredu s početkom u 17 časova. Predavač će biti Tamara Kucor, koja će govoriti o secesiji, kao novom stilu koji se pojavio na prekretnici 19. i 20. veka širom Evrope, a nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice.

Secesija je donela inovacije, ne samo u tehničkim rešenjima, već je svojom dekorativnošću stvorila i novi umetnički jezik oblika i motiva, a ova tendencija je uočljiva i u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku, naročito u uobličavanju fasada. Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma. Naime, pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezuje se za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja.

Foto: J. L.

U četvrtak u podne biće organizovan besplatan odlazak na toranj Gradske kuće, ovog važnog primera secesijske arhitekture. Mesto okupljanja biće kod svečanog ulaza. Istog dana će na sajtu i Fejsbuk stranici Gradskog muzeja biti postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove "Naša Radost" na temu "Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici".

Od petka na sajtu i Fejsbuk stranici IPA projekta Kulturna saradnja na temu „Istoricizam u Bačkoj" i promocija turizma u regionu, biće postavljena prezentacija na temu „Motivi istoricizma i secesije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati