PRIJATELJSTVO SA SANKT PETERBURGOM: Od danas je Novi Sad bogatiji za još jedan prijateljski grad

J.S.

03. 06. 2021. u 19:42

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u administraciji Petrogradskog okruga u Ruskoj Federaciji sa šefom uprave tog okruga Ivanom Aleksandrovičem Gromovim i sa njim potpisao Sporazum o saradnji između Novog Sada i Sankt-Peterburga.

ПРИЈАТЕЉСТВО СА САНКТ ПЕТЕРБУРГОМ: Од данас је Нови Сад богатији за још један пријатељски град

Foto: Instagram

Sporazum je potpisan u cilju održavanja i jačanja odnosa koji postoje između Ruske Federacije i Republike Srbije,kako bi se dalje razvijala svestrana saradnja zasnovana na ravnopravnosti, i kako bi se efikasno doprinelo širenju i jačanju ekonomske i humanitarne saradnje, razvoju naučno-tehničkih i kulturnih veza.

- Od danas je novosadska porodica gradova-prijatelja bogatija za još jednog člana, a to je Petrogradski rejon Sankt-Peterburga što su zaista divne vesti za sve Novosađane. Saradnja započeta 2005. godine, sada je krunisana formalnim potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu. Ono što je možda najlepše u sadržaju tog sporazuma, jeste to što je veliki deo naše buduće saradnje definisan, ne samo u oblasti komunalnih delatnosti, ili privrede, već i kroz kulturnu razmenu naših učenika i studenata, onih koji predstavljaju budućnost i koji će nastaviti da jačaju prijateljstvo između gradova dve zemlje - naveo je Vučević na svom instagram profilu dodajući da s nestrpljenjem čeka uzvratnu posetu domaćina.

Potpisivanjem Sporazuma obe strane su se obavezale da će doprinositi širenju i produbljivanju dugoročne saradnje u oblastima komunalnih usluga, urbanizma, kulture, privrede i turizma, kao i u socijalnoj sferi i primeni sistema "Smart City" .

U Sporazumu je precizirano da će u potpunosti biti podstican razvoj odnosa radi intenziviranja direktnih ekonomskih veza i razmene iskustava između organizacija civilnog društva, privrednih subjekata, institucija u sferi nauke, kulture, obrazovanja i zdravstva. Posebno je naglašeno održavanje zajedničkih foruma, poslovnih susreta, razmena delegacija učenika i nastavnika, razmena iskustava u radu omladinskih organizacija i sprovođenje zajedničkih sportskih manifestacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)