NAJLEPŠE VEŠTINE: U Kraljevu promovisana knjiga pesama za decu

G. ĆIROVIĆ

02. 06. 2021. u 16:05

U Svečanoj sali Gradske uprave održana je promocija knjige pesama za decu „Najlepše veštine“ kraljevačkog pesnika Živorada Nedeljkovića u izdanju ovdašnjeg Kulturnog centra „Ribnica“.

НАЈЛЕПШЕ ВЕШТИНЕ: У Краљеву промовисана књига песама за децу

Foto: KC Ribnica

- Pesme su nastajale u poslednje tri decenije, a najviše ih je napisano početkom veka, mahom kao svojevrsna skrivena obraćanja jednom malenom brbljivom dečaku koji je sada uveliko tinejdžer i piše pesme. Velika je odgovornost pisati za decu, ali je ujedno bilo i veliko zadovoljstvo i radost igre pisati u vozu ili autobusu – naglasio je autor.

Svoju prvu knjigu pesama Živorad Nedeljković objavio je 1991. godine, ukupno jedanaest pesničkih knjiga i dve knjige izabranih pesama. Jedan je od naših najuglednijih i najnagrađivanijih pesnika. Među važnim nagradama koje je dobio su nagrada Branko Miljković, Zmajeva nagrada Matice srpske, nagrada Meša Selimović, nagrada Vasko Popa, Disova nagrada za celokupni opus... Posle niza tih zapaženih knjiga, izašla je knjiga u potpuno drugom žanrovskom i stilskom registru – knjiga za decu.

- Poslednjih dvadesetak godina Kraljevo postaje sredina koja baštini značajna imena u oblasti književnog stvaralaštva za decu. Njima se sada pridružio i Živorad Nedeljković – kaže književnik Dejan Aleksić, urednik knjige. - Jedna od osnovnih karakteristika knjige „Najlepše veštine” je da pesnik svog čitaoca ne potcenjuje. Možda vam se na trenutak učini da je on u stanju da svog mladog čitaoca i preceni. Postoje brojni kulturološki slojevi u ovoj poeziji pa se može učiniti da detetu pojedini stihovi ili pojedine pesničke celine možda neće biti najbliskije i najjasnije, ali je svakako bolje svog čitaoca i preceniti nego potceniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a