PLASTENICI NA JOŠ 125.000 KVADRATA: Pokrajinska vlada namenila 80 miliona dinara za 130 poljoprivrednika

S. Bajić

26. 05. 2021. u 06:07

U ZGRADI Pokrajinske Vlade juče je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio ugovore predstavnicima 130 poljoprivrednih gazdinstava koja su na konkursu bespovratno dobili novac za sufinansiranje nabavke plastenika i opreme u njima.

ПЛАСТЕНИЦИ НА ЈОШ 125.000 КВАДРАТА: Покрајинска влада наменила 80 милиона динара за 130 пољопривредника

Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

Tom prilikom on je naglasio da je ukupna vrednost tih ugovora 132,3 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 80 miliona, kao i da će realizacijom te investicije u Vojvodini pod plastenicima biti novih 125.000 metara kvadratnih.

- Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu apsolutno podržava plasteničku proizvodnju. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednom prijavljenom na konkursu za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju, bio je 2,1 milion dinara. Taj iznos je bio viši za deset odsto za poljoprivredna gazdinstava čiji su nosioci žene, za poljoprivrednike čija se investicija realizuje na području sa otežanim uslovima rada i za mlađe od 40 godina. Naš cilj je da podržimo i podižemo proizvodnju- rekao je Božić.

Marko Milović (37), diplomirani ekonomista iz Vrbasa, već pet godina, kako kaže, učestvuje na konkursima, a dobijena sredstva ulaže u plastenike za papriku.

- Imamo između 30.000 i 40.000 strukova u zatvorenom i oko 200.000 strukova na otvorenom prostoru. Bespovratna sredstva nam mnogo znače, kao recimo, kada trčiš maraton, neko ti da vodu - objašnjava slikovito Milović.

Najveći broj ugovora juče je dodeljen poljoprivrednicima iz Odžaka, Rume, Novog Sada, Vrbasa i Bačke Palanke.

Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

I SPANAĆ I CVEĆE

SANjA Milojević (37) iz Hrtkovaca, opština Ruma, prvi put je učestvovala na konkursu i ističe da ide dalje uz podršku države.

- Dobila sam 640.000 dinara, što je 60 odsto vrednosti dva plastenika u koje ulažem mojih 40 odsto sredstava. Reč je o plastenicima dužine 45, a širine osam metara u kojima gajim spanać, papriku, krastavce, a u jednom delu ću pocaditi i cveće - kaže Milojevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a