RANA KOJA I DANAS KRVARI: Nemački psihopata koji je zaustavio najveću svih vremena (VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2021. u 10:23

Prošlo je 28 godina od prvog teniskog atentata čija žrtva je bila fenomenalna i nezaustavljiva Monika Seleš.

РАНА КОЈА И ДАНАС КРВАРИ:  Немачки психопата који је зауставио највећу свих времена (ВИДЕО)

Foto arhiva VN

Nije imala rivala na terenu, pred njom je bio ceo svet, obarala je rekorde kao od šale i gde bi joj bio kraj da se nije pojavio nemački psihopata Ginter Parhe. Čovek, koji je ubo nožem Novosađanku, promenio teniski poredak, ali i uništio život one koja je trebala da bude najbolja...

Od tužbe nemačkim vlastima za nemarnu organizaciju Selešovi nisu dobili ni marku.

Vratimo se u prošlost. Prvi kolektivni atentat desio se tokom Olimpijskih igara 1972. u Minhenu, kada su Palestinci izmasakrirali izraelske rvače

Tridesetog aprila 1993. izvršen je u Hamburgu prvi teniski atentat, a žrtva je bila Monika Seleš, najbolja igračica Jugoslavije svih vremena i lider na VTA listi.

Stadion Rotebaum (u prevodu: crveno stablo) kao da je tog prohladnog dana zlokobno nagoveštavao krvavu dramu tokom četvrtfinalnog meča između Selešove i Bugarke Katarine Malajeve.

Novosađanka je dobila prvi set 6:4, drugi gubila sa 0:3, ali je, kao i mnogo puta ranije, van serijskim napadima, uspevala da dođe do prednosti 4:3... I dok se Selešova u pauzi između gemova saginjala da zaštiti noge od hladnoće, mučki joj je zabijen kuhinjski nož u leđa, pred TV kamerama i očima celog sveta, zgroženog surovim događajem na crvenom tepihu od šljake. Sramni „junak“ prvog pojedinačnog atentata u istoriji sporta (prvi kolektivni desio se tokom Olimpijskih igara 1972. u Minhenu, kada su Palestinci izmasakrirali izraelske rvače) bio je Ginter Parhe iz Istočne Nemačke, opsesivni navijač Štefi Graf, koji je danima pratio Moniku od hotela do stadiona.


Posle traumatičnog napada Moniku je, posle majke Ester i brata Lajoša u lokalnoj bolnici posetila i njena najveća rivalka Štefi Graf. Još uvek pod šokom od doživljenog napada na stadionu Rotebaumu, Selešova je pretrpela i drugi, kada joj se Grafova izvinjavala da mora brzo da ide, kako bi nastavila takmičenje u finalu.

Verovalo se da će turnir biti prekinut zbog napada i prolivene krvi Monike, koja je za nekoliko milimetara izbegla ubod u vitalni nerv zbog čega bi, najverovatnije, ostala paralizovana.

Hamburšku dramu prokomentarisao je Radmilo Armenulić, naš najuspešniji teniski selektor.

- Napad viđen na televiziji ne spada u teniske, pa zato Monika Seleš nije uzvratila. Atentator je želeo da je ubije, ali je zaboravio da je ona već postala besmrtna - rekao je Armenulić.

Privatnim avionom Selešova je prebačena u SAD na lečenje i rehabilitaciju, koja je potrajala dve ipo godine. Tada je i dobila na težini - 17 kilograma! Fizički se Monika oporavila za nekoliko nedelja, ali je napad ostavio psihološke ožiljke.

- Danima, noćima i mesecima imala sam košmare, pod uticajem događaja u Nemačkoj, odlučna da više nikada, ni pod kojim uslovima ne kročim u tu zemlju - rekla je Monika.

Od tužbe Selešovih nemačkim vlastima za nemarnu organizaciju nisu dobili ni marku novčane nadoknade od traženih 30 miliona.

Fanatični navijač Grafove, po savetu advokata, izjavio je da nije želeo da ubije Selešovu, već samo da je onesposobi kako bi omogućio svojoj ljubimici da se vrati na prvu poziciju VTA koju joj je preotela Monika. Osuđen je na dve godine uslovno sa obrazloženjem da je - psihički labilna ličnost.


Po nagovoru legendarne Martine Navratilove i prijatelja, kao i amaneta oca Karolja, koji je 1998. podlegao od kancera prostate, nastavila je da se takmiči. Osvojila je četvrti Australija open, deveti gren slem u karijeri, i sa 59 titula ušla u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, kao 13. najbolja igračica sveta u istoriji „belog sporta“.

Danas Monika živi u porodičnoj kući u Sarasoti na Floridi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)