NOVA KRALJICA IZ SENKE: Švjatek i Kenin u borbi za titulu na Rolan Garosu

KO će naslediti poslednju krunisanu kraljicu na pariskoj šljaci Australijanku Ešli Barti?

НОВА КРАЉИЦА ИЗ СЕНКЕ: Швјатек и Кенин у борби за титулу на Ролан Гаросу

Foto AP

Amerikanka Sofija Kenin, šestoplasirana igračica sveta ili veliko iznenađenje Poljakinja Iga Švjatek, 54. ženski reket na planeti? Na ovo pitanje odgovor će pasti danas (15.00) na centralnom terenu "Filip Šatrije" u Bolonjskoj šumi na kompleksu Rolan Garosa u Parizu.

Neobično vreme, nesvakidašnji uslovi, neočekivano finale. Niko nije ni u najsmelijim predviđanjima mogao da predvidi ovakvu završnicu za kup "Suzan Lenglen".

Iako je ove godine već osvojila jedan grend slem, u Australiji, Sofija Kenin nikako ne voli šljaku. Na ovoj podlozi dosad je ostvarila samo šest pobeda (!) uz jedanaest poraza. Među ovim trijumfima, svakako joj je najslađi onaj protiv Serene Vilijams, u trećem kolu prošlogodišnjeg Rolan Garosa.

U polufinalu, bila je, za nešto kraće od dva sata, bolja u dva seta od Čehinje Petre Kvitove (7. nosilac) koja pre toga nikome na ovogodišnjem Rolan Garosu nije dozvolila da joj oduzme set.

Šta tek reći za dve godine mlađu, neverovatnu devetnaestogodišnju Poljakinju, kojoj nedostaje iskustvo na svim podlogama? To joj, međutim, nije smetalo da ovde, u Parizu, u osmini finala u gledalište preseli favoritkinju i prvog nosioca Rumunku Simonu Halep, prepustivši joj samo tri gema u celom meču.

U polufinalu, bila je bolja za svega 70 minuta, od velikog iznenađenja, Agentinke Nadje Podorske (131), dozvolivši joj da na svoj konto upiše gemova koliko i Halepova.

- Ovo je nestvarno! Nikada nisam mogla da pomislim da ću igrati ovako dobro - poručila je devojka rođena u Varšavi, koja je sjajnim izdanjem u Parizu već obezbedila plasman među 25 igračica sveta.

Švjatekova još nema osvojenu titulu, uspela je samo da stigne do finala Lugana prošle godine gde je u tri seta izgubila od Slovenke Polone Hercog. Nikada u karijeri nije prošla osminu finala jednog grend slema.

Foto AP

Sofija Kenin

Dve dame odigraće svoj meč na centralnom terenu u trenutku kada se mnogi teniseri i teniserke žale na veoma hladne, jesenje uslove, tešku podlogu i mokre loptice, dok organizatori istovremeno novi krov navlače samo u krajnjoj nuždi, kada više ne može da se igra pod otvorenim nebom. Na sreću, meteorolozi za subotu u Parizu najavljuju sunčano vreme, s temperaturom oko 14 stepeni. Biće prisutno i hiljadu gledalaca, pa će, imajući u vidu sve okolnosti kroz koje trenutno prolazi planeta, svi elementi za pravi spektakl biti na raspolaganju.

TREĆA POLjAKINjA U FINALU

KOLIKO je veliki uspeh postigla Iga Švjatek, pokazuje i podatak da je do sada u istoriji tek treća Poljakinja koja je uspela da se domogne finala, posle Jadvige Jedržejovske na Vimbldonu i Ju-Es openu 1937. i Rolan Garosu 1939. i Agnješke Radvanske na Vimbldonu 2012. Ukoliko svoj san bude odsanjala do kraja, biće prva Poljakinja sa grend slem titulom.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ REKET ZAMENIO PALICOM: Vratio se u Marbelju i u prvom planu mu trenutno nije tenis (FOTO)