NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKA SILA! Nole počistio "dželata" veterana i pokazao da je povreda prošlost

Александар Илић
Aleksandar Ilić

19. 01. 2024. u 11:43 >> 12:43

U trećem kolu Australijan opena Novak Đoković je rutinski počistio Argentinca Tomasa Ečeverija rezultatom 3:0 u setovima.

НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕ ТЕНИСКА СИЛА! Ноле почистио џелата ветерана и показао да је повреда прошлост

FOTO: Tanjug/AP

Trideseti nosilac Ečeveri rušio je veterane u uvodnim kolima, prvo Endija Marija, potom Gaela Monfisa, ali naišao je u trećem kolu na igrača koji ne priznaje godine, te je "seča" veterana naglo zaustavljena, a ponajviše zahvaljujući sjajnoj igri Novaka Đokovića koji je od starta meča postavio visok tempo igre... Krenimo redom.

Prvi set doneo je veliku borbu, igralo se gem za gem u pet uvodnih gemova, razmenjivali su atraktivne i jake udarce, i terali jedan drugog do krajnjih granica. U nekoliko navrata pritiskao je Novak, a otpor rivala slomio je u šestom gemu kada mu je oduzeo servis, nakon toga potvrdio brejk i rutinski poveo 1:0 u setovima (6:3).

FOTO: Tanjug/AP

Mučio se Argentinac sa drugim servisom, a sve prilike koje je imao Đoković je koristio.

Drugi set pripadao je od prvog poena Novaku. Igrao je prvi teniser planete znatno raspoloženije, motivisanije i delovao je željan igre. Koristio je svaku priliku da kazni grešku protivnika, a već u trećem gemu uzeo mu je servis, koji je odmah potvrdio za 3:1. Nije opadao intenzitet igre do kraja seta, Novak je još jednom napravio brejk i zasluženo je dobio i drugi set (6:3).

Treba istaći da je Novaka odlično služio servis, ali i ritern pri servisu rivala. Kretao se odlično, a još bitnije - delovalo je da su zdravstveni problemi koje je ranije imao prošlost. Takođe, nije zgoreg pomenuti, samo jednom je Đoković izgubio meč koji je vodio 2:0 na grend slemu, to je bilo 2010. na Rolan Garosu protiv Jirgena Melcera.

FOTO: Tanjug/AP

Treći set doneo je dosta uzbuđenja. Nudio se Ečeveri u momentima Đokoviću, ali nedostajalo je realizacije u završnici. Čuvali su obojica svoj servis. Jedna velika nepravda viđena je na početku trećeg seta, iako je trideseti nosilac na Australijan openu u više navrata prekoračivao vreme predviđeno za servis nijednom nije bio opomenut, dok je Novak prvi put kada je stigao do nule dobio opomenu, što je izazvalo negodovanje navijača.

Pobednika je dao taj-brejk koji je Novak Đoković dobio rezultatom 7:2

ĐOKOVIĆ - EČEVERI  6:3, 6:3, 7:6 (2)

Taj-brejk

1:0 - Duga razmena pripala je Novaku. Vratio je Ečeveri neverovatne lopte, ali iskustvo je bilo na strani Novaka.

2:0 - Pravi Novak mini-brejk. Pogrešio je Ečeveri, poslao lopticu u mrežu.

3:0 - Još jedan sjajan ritern Đokovića, Ečeveri nije mogao ništa osim da još jednom loptu pošalje u mrežu.

3:1 - Vraća Novak mini-brejk rivalu. Sada je on poslao lopticu u mrežu.

4:1 - Odličan servis Đokovića. Došao je do servis vinera.

5:1 - Ne može ništa Ečeveri protiv riterna Đokovića.

5:2 - Usledio je as Argentinca

6:2 - Odgovorio je asom Đoković. Ima četiri vezane meč-lopte.

7:2 - Još jedan as za kraj.

6:6 - Imao je na 15:0 lepu priliku Novak, vezao je Ečeveri potom tri poena, došao je do gema. Sledi taj-brejk,

6:5 - Po drugi put u meču imao je Ečeveri 30:15 na servis Đokovića. Anulirao je servis vinerom to Đoković, koji je potom dobio i gem-loptu. Koristi je bekhend vinerom.

5:5 - Blizu je bio Novak, još jednom je pokušao da oduzme servis, nije u tome uspeo.

5:4 - Siguran je na svoj servis Srbin. Ima dve gem-lopte. Duga razmena, vrh mreže bio je naklonjen rivalu prvog tenisera planete - 40:30. Ponovo dobar servis i gem.

4:4 - Blizu je Đoković bio da dođe do igre na razliku, ali je odoleo Ečeveri u presudnom momentu. Novi gem na servis koji dobija Argentinac.

4:3 - Ponovo je nezaustavljiv Novak, tri gem-lopte za Srbina. Ne koristi prvu. Sjajan ritern na drugi servis Argentinca. Spasao je i drugu Ečeveri, sjajno je izašao na mrežu. Velika drama, spasao je i treću Tomas, nakon pet minuta igre u gemu. Dva puta je pogodio liniju Ečeveri, na kraju poen za Novaka koji na kraju dobija gem.

FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Uz dosta muka Ečeveri je odoleo Noletovim pritiscima i sačuvao gem.

3:2 - Gem sa "nulom" osvojio je Đoković.

2:2 - Odoleo je Argentinac naletima srpskog tenisera, uspeo da sačuva gem.

2:1 - Iako Tomas Ečeveri servira u poslednjoj sekundi, ili mu istekne vreme za servis, nije nijednom opomenut, iako je prekoračivao to vreme. Đoković je prvi put pri nuli dobio opomenu Eve Azeraki Mur. Došao je, uz sve to, Nole do dve gem lopte, prvu je iskoristio.

Čak je i Nik Kirjos imao šta da kaže zbog odluke sudije da opomene Đokovića.

1:1 - Tri laka poena osvojio je Ečeveri, i došao do 15:40 na servis, pogrešio je u narednom poenu, ali sačuvao gem.

Samo jednom je Đoković izgubio meč koji je vodio 2:0 na grend slemu, to je bilo 2010. na Rolan Garosu protiv Jirgena Melcera.

1:0 - Sigurno, da sigurnije ne može. Elegentno i brzo je dobio prvi gem. To je učinio sa "nulom".

DRUGI SET 6:3

6:3 - Želeo je Đoković na servis rivala da završi set. Napravio je tri vezana poena i došao do tri vezane set-lopte. Prvu je spasao rival.

5:3 - Tri vezana poena osvojio je Đoković na servis, a onda kada je trebalo da završi gem loše je zahvatio lopticu i poslao je u aut - 40:15. Već u narednom poenu pravi 20. viner.

4:3 - Održava priključak u meču Ečeveri. Ima brejk zaostatka, ali strpljivo čeka svoju šansu.

4:2 - Umalo drama, ali ju je Novak izbegao sjajnim smečom za 40:30. Na drugi servis potvrdio je brejk.

FOTO: Tanjug/AP

3:2 - Siguran je na servisu u petom gemu bio Ečeveri, nije dozvolio Novaku da napravi još jedan brejk i brzo ga je završio.

3:1 - Svim silama trudio se Ečeveri da se vrati u set, pritiskao je servis Đokovića, došao do 40:30, ali onda šestim asom u meču Nole uspeva da potvrdi brejk.

2:1  - BREJK! - Jako dobar početak Đokovića. Dobio je prvi poen, nakon 28 udaraca. Odgovorio je Tomas servis vinerom - 15:15. Prvu brejk priliku imao je Nole u drugom setu. Loše je zahvatio lopticu na mreži argentinski teniser. Potom nije ubacio prvi servis, a to je bio signal za Đokovića da napadne i dođe do brejka!

1:1 - Đoković je imao tri gem-lopte u narednom, pogrešio je kod prve, ali drugu nije ispustio.

0:1 - Nije Argentinca mnogo uzdrmao prvi set, počeo je sigurno i drugi.

PRVI SET 6:3

6:3 - Tri set-lopte za Đokovića. Iskoristio je prvu.

5:3 - Ečeveri je imao 30:0, a na kraju Novak je došao do izjednačenja. Argentinac u dosadašnjem toku meča osvojio je 30 poena na prvi servis, dok je Novak osvojio 20. Ipak, Tomasa muči drugi servis, te Đoković dolazi do prve set-lopte u današnjem meču. Spasava je Argentinac. Osvaja gem, a Novak servira za prvi set.

FOTO: Tanjug/AP

5:2 - Silovit je Novak, osvojio je novi gem za potvrdu brejka. Rivalu je dozvolio da mu uzme jedan poen na drugi servis, a potom sjajnim poenom stavio tačku na gem.

4:2 BREJK! - Imao je Novak Đoković lepu priliku na servis rivala na 30:15 da dođe do dve brejk-lopte, napravio je neiznuđenu grešku, potom još jednu - gem-lopta Ečeveri, ipak novo izjednačenje. Pravi potom Argentinac duplu servis grešku i Novaku daje brejk-loptu, prvu u meču. Iskupio se u narednom poenu odličnim servisom - izjednačenje. Na kraju dve greške Ečeverija i prvi brejk na meču.

3:2 - Po prvi put na servis Đokovića dolazi Ečeveri do 40:30, Đoković iz drugog servisa ubacuje viner i dobija gem.

2:2 - Jako visok ritam igre na startu za Tomasa Ečeverija, snažnim udarcima tera Đokovića na grešku. Ubacio je Argentinac 88 posto prvog servisa, 10 odsto manje ima Đoković do sada. Revanširao mu se sada Nole i naterao ga na neiznuđenu grešku - 30:15.  Treba istaći da 30 nosilac u svakom poenu čeka poslednji sekund kako bi servirao. Nije mu to mnogo donelo u narednom, jer je i njega osvojio prvi teniser planete, te sada pritisak prebacio na Argentinca, a to je dovelo do izjednačenja. Onda dva asa i novi gem.

2:1- Dva poena uzeo je Novak, pa pokušao da odigra skraćenu loptu, završila je loptica na mreži. Nije ga to pokolebalo previše, uz dva dobra smeča u narednom dolazi do dve gem-lopte. Koristi prvu.

Tanjug/AP

1:1 - Au, kakav tenis. Snažnom i dugom razmenom počeo je servis gem Argentinca, dobio je Novak prvi poen, pa je potom usledio as Ečeverija. Dva odlična poena Argentinca, za dve gem-lopte. Đoković se ne predaje lako, anulirao je prvu petim vinerom. Ipak, gem za Argentinca.

1:0 - Servisom Novaka Đokovića počeo je meč na Rod Lejver areni. Od starta taktičko nadmudrivanje, počelo je poenom koji je dobio Nole. Odlično je Nole otvorio meč. Došao do tri gem-lopte. Iskoristio je prvu i poveo.

O popularnosti Novaka Đokovića u Australiji najbolje govore redovi navijača koji se nadaju da mogu da gledaju njegov trening.

8.25 - PROČITAJTE JOŠ: ŠTA TO SRBIN KRIJE? Novak Đoković ponovo povukao neobičan potez pred treće kolo Australijan open

8.23 - PROČITAJTE JOŠ: "NE ODLUČUJEM JA O TOME": Đoković otkrio nešto što je malo ko znao

UOČI MEČA

Branilac titule i prvi reket sveta Novak Đoković uspešno je započeo pohod ka 11. trofej u Melburnu, mada se u prva dva kola suočio sa ozbiljnim otporom silno motivisanih protivnika usled kojeg je na terenu morao da ostane duže nego što je to možda želeo.

Đoković je prvi grend slem u sezoni otvorio pobedom nad talentovanim kvalifikantom iz Hrvatske Dinom Prižmićem (6:2, 6:7, 6:3, 6:4). I u drugom kolu je izgubio drugi set i spasavao četiri set-lopte u trećem, ali je savladao domaćeg tenisera Alekseja Popirina (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).

Đokovićev protivnik u trećoj rundi Otvorenog prvenstva Australije biće argentinski teniser Tomas Martin Ečeveri (24), trenutno 32. na ATP listi.

Argentinac je u prva dva kola veoma sigurno, bez izgubljenog seta i bez potrebe da igra taj-brejk, pobedio dva veterana - Britanca Endija Marija (6:4, 6:2, 6:2) i Gaela Monfisa iz Francuske (6:4, 6:4, 6:4).

Bolji iz duela Đokovića i Ečeverija u četvrtom kolu Australijan opena igraće protiv pobednika meča u kojem se sastaju mladi Amerikanac Ben Šelton i Francuz Adrijan Manarino.

Ečeveri je već napravio svoj najbolji rezultat u Melburnu

Tomas Martin Ečeveri tek treći put igra u glavnom žrebu Australijan opena, a plasmanom u treće kolo već je ostvario svoj najbolji rezultat, mada u Melburn nije došao u idealnoj formi.

Na dva turnira u 2024. eliminisan je već u prvom kolu - od Tomaša Mahača u Brizbejnu (1:2) i Aleksandra Ševčenka u Adelejdu (0:2).

Argentinac još uvek nema osvojen ATP turnir u karijeri, najbolji plasman mu je 30. pozicija, a najzapaženiji rezultat četvrtfinale Rolan Garosa prošle godine, kada je u Parizu pobedio Drejpera, De Minora, Ćorića i Nišioku, pre nego što ga je iz borbe za polufinale izbacio Aleksandar Zverev.

Srpski i argentinski teniser odigrali su do sada dva međusobna duela, oba 2023. godine. Ečeveri nije uzeo ni set - izgubio je od Đokovića u drugom kolu mastersa u Rimu (7:6, 6:2) i drugom kolu mastersa u Parizu (6:3, 6:2), nakon što je u prvom pobedio Miomira Kecmanovića.

Argentinac je u više navrata isticao Novakove zasluge za njegovo bavljenje tenisom. Otvoreno je priznao da mu je Đoković idol, a još od početaka profesionalne karijere ima zanimljiv hobi - svoj razvoj i napredak na ATP listi prati kroz poređenje sa najboljim igračem svih vremena.

"Nole je oduvek bio moj idol. Kada sam ga video, samo sam otrčao do njega i zamolio ga da napravimo selfi. Naravno da nije bilo nikakvih problema. Zatim smo malo razgovarali i poželeli sreću jedan drugom", rekao je Ečeveri u Parizu 2022. godine.

Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Emerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 30 pobeda i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu - dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mesto sa Alkarazom

Najbolji teniser sveta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbedio da, bar još neko vreme, svaki ponedeljak bude dan novog rekorda po broju nedelja na vrhu.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomeriti sa prvog mesta na ATP listi.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata