NOVAK ĐOKOVIĆ, KRALJ TENISA: Ma, pustite 22 grend slema - ovo su 22 neverovatna rekorda koje je Nole postavio na Australijan openu

Novosti online

02. 02. 2023. u 22:10

NOVAK Đoković osvojio je Australijan open i na savršen način započeo sezonu. On je u zagrevanju za turnir u Melburnu osvojio ATP Adelaid, a nakon toga jubilarnu 10. titulu na prvom grend slemu sezone.

НОВАК ЂОКОВИЋ, КРАЉ ТЕНИСА: Ма, пустите 22 гренд слема - ово су 22 невероватна рекорда које је Ноле поставио на Аустралијан опену

FOTO: Tanjug/AP

Osvojivši 22. grend slem trofej u karijeri, Novak Đoković uspeo je da upiše i 22 neverovatna dostignuća na tom putu:

* Izjednačio je rekord za najviše osvojenih titula na grend slemovima - Rafael Nadal takođe ima 22 osvojena slema.

* Uvećao je rekord u muškoj konkurenciji osvojivši 10. trofej. Roj Emerson i Rodžer Federer imaju po šest.

FOTO: Tanjug/AP

* Novak je postao samo jedan od troje igrača u teniskoj istoriji, koji je osvojio 10 ili više trofeja. Margaret Kord osvojila je 11. na Australijan openu, a Rafael Nadal 14 na Rolan Garosu.

* Đoković ima 10 - 0 skor u finalima u Melburnu. Takođe, isti učinak ima i u polufinalima.

* Jedan je od dvojice tenisera koji je na mejdžorsu uspeo da ima dvocifreni broj trofeja. Nadal u Parizu.

* Oborio je rekord najvećeg pobedničkog niza u Australiji u open eri. Vezao je 28 pobeda u nizu na ovom turniru. Prestigao je Andrea Agasija koji je nanizao 26 pobeda u periodu od 2000. do 2004. godine.

FOTO: Tanjug/AP

* Osvojio je 10 od 12 poslednjih grend slem finala, takođe, 14 od poslednjih 17. Sredinom 2015. godine imao je osam pobeda i osam poraza u grend slem finalima, nakon toga njegov učinak znatno se popravio - 14:3.

* Prestigao je Nadala kada je u pitanju broj titula na turu u muškoj konkurenciji. Prvi je Džimi Konors (109), Rodžer Federer (103), Ivan Lendl (94), Novak Đoković (93), Rafael Nadal (92).

* Vratio se na prvo mesto na ATP listi, produživši boravak na tom mestu na 374. nedelju. Sada ima 64 nedelje više od narednog pratioca (Rodžera Federera: 310).

* Skok sa petog na prvo mesto, najveći je skok na vodeću poziciju ATP liste u istoriji. Prethodno je sa četvrtog na prvo mesto to pošlo za rukom Karlosu Moji, Andreu Agasiju, Pitu Samprasu i Karlosu Alkarazu.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

* Đoković je sada, u jednom trenutku bio na prvom mestu u 12 različitih godina, više od bilo kog drugog igrača u istoriji tenisa. To je uspeo da učini 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 i sada 2023. godine. Naredni je Rafael Nadal sa 10 godina.

* Nedostaje mu nekoliko nedelja na vrhu da postane neprikosnoven u muškoj i ženskoj konkurenciji. Štefi graf na vrhu ATP liste provela je 377 nedelja.

* Đokovi ćje pobedio 41 meč u nizu u Australiji. Poslednji ga je pobedio teniser iz Južne Koreje Čung Hjeon u četvrtoj rundi Australijan opena 22. januara 2018. godine. Dakle, bez poraza je pet godina.

* Ukupan učinak u zemlji kengura mu je 109 - 10. 91,6 posto iznosi procenat pobeda u Australiji. Dok je ukupno ostvario 934 pobede uz 196 poraza, sa procentom pobeda od 82.7.

FOTO: EPA

* Pobedio je 19 mečeva u nizu protiv igrača iz top 10 u Australiji, odnosno 28 od poslednjih 29. Jedini poraz upisao je protiv Stana Vavrinke u četvrtfinalu Australijan opena 2014. godine.

* Isti učinak ima i protiv igrača iz top pet kada je Australija u pitanju. Ukupno, 19-2. Jedina dva poraza naneli su mu, tada, četvrtoplasirani Marat Safin (2005.) i Rodžer Federer (2007. godine) Pobedio je poslednja 19 susreta protiv igrača iz prvih pet.

* Pobedio je poslednjih 47 mečeva. Izgubio je samo tri od Mastersa u Rimu prošlog maja. Pobedio ga je Nadal (četvrfinale Rolan Garosa), Feliks Ože - Alijasim (Lejver kup, koji se zvanično vodio kao događaj na turu) i Holger Rune u finalu Pariza.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

* Osvojio je šest od sedam poslednjih turnira na kojima je igrao. Neverovatan niz počeo je učešćem na Vimbldonu. Jedini turnir koji nije osvojio je masters u Parizu koji je dobio Rune.

* Ne samo da je pobedio u 17 poslednjih duela, već je u toj seriji izgubio samo tri seta. Protiv Medvedeva u ATP finalu, Sebastijana Korde u finalu ATP Adelejda i jedan na Australijan openu od Enca Kuaka.

* Od 2006 godine do danas Novak je osvajao bar dva turnira u seriji 1000 ili više.

* Izjednačio je rekord Serene Vilijams za najviše grend slemova osvojenih na tvrdoj podlozi. Oboje imaju po 13. Serena je osvojila sedam Australijan opena i šest Ju-Es opena. DOk je Novak osvojio turnir u Njujorku tri puta.

FOTO: Tanjug/AP

* Izjednačio je rekord Serene i po najviše titula na grend slemovima osvojenim nakon 30. godine. Držao je rekord sa devet u muškoj, a osvajanjem Australijan opena 2023. godine izjednačio je rekord u obe konkurencije.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!