RUSIJA JE ZATEČENA: Više od trideset ruskih tenisera i teniserki rešilo da zatraži državljanstvo jedne druge zemlje

Novosti online

12. 10. 2022. u 20:33

KADA su zemlje "Zapada" uvodile sankcije Ruskoj Federaciji zbog vojne intervencije u Ukrajini, odmah su se tome pridružile i sve vodeće sportske organizacije na svetu. Među tim sankcijama isticale su se uglavnom one beskompromisne, poput zabrane svim timovima iz Rusije da se takmiče, ali i one ponižavajuće - da se dozvole takmičarski nastupi ako se neko od Rusa ili Ruskinja odrekne imena države, himne i zastave, kao što je slučaj u tenisu. A te zabrene dovele su i do jednog malog, ali sada već priemetnog "talasa" potrage za novim državljnstvom.

РУСИЈА ЈЕ ЗАТЕЧЕНА: Више од тридесет руских тенисера и тенисерки решило да затражи држављанство једне друге земље

Foto: AP

Potpredsednik Teniskog saveza Kazahstana Jurij Poljskij otrkio je vrlo zanimljivu situaciji ruskoj novinarki Sofiji Kalodkinoj, tokom intervjua za "Čempionat". Naime, po njegovim informacijama, više od 30 Rusa i Ruskinja koji igraju tenis zatražilo je kazahstansko državljanstvo.


Taj deo razgovora, koji je inicinaran uspešno održanim turnirom ATP Astana, čiji je šampion postao Novak Đoković, započeo je kada je pomenuta novinarka upitala Poljskog u kakvim odnosima je sa Teniskim savezom Rusije.


- Mi smo kolege, postoji poštovanje, a i saradnja oko mnogih stvari. Na primer, kada se desila ova situacija sa Ukrajinom i Rusijom mi smo i Rusima i Ukrajincima ponudili da treniraju u Kazahstanu, na našim terenima, u više gradova. Oni su došli, održali trening kampove, učestvovali na turnirima. Postoji ta interakcija. Kazahstan je oduvek bio neutralan, mi smo za prijateljstvo, za mir među državama.


Tada se osvrnuo i na jednu, za Ruse bolnu, temu: govorio je o prelasku Jelene Ribakine pod kazahstansku zastavu, koja se ove 2022. vijorila na Vimbldonu kada je pomenuta Moskovljanka osvojila taj grend slem kao teniserka Kazahstana. 


- Naš stav se ne menja, iako se svojevremeno na njega drugačije gledalo. Jelena (Ribakina) nije smatrana talentom u Rusiji, nije imala podršku. A mi smo joj, kao Savez, pomogli i verovali u nju. Ali, ono što je ona ostvarila, to je na osnovu sopstvenog truda i talenta učinila, uz mnogo rada i pomoći njenog trenera i roditelja. To je njeno dostignuće. Nije ona nikakav naš "proizvod", nije ona nešto što se u fabrici na fabričkoj traci proizvode. Ne može svako da postane šampion Vimbldona, to je njen uspeh.

Jelena Ribakina i Novak Đoković, šampioni Vimbldona / FOTO: Tanjug/AP


Poljskij je tada upitan o aktuelnoj sitauciji i tome da li je i koliko Rusa koji se bave tenisom sada tražilo pomoć oko kazahstanskog državljanstva:


- Od sadašnje ruske reprezentacije, mislim i na mušku i na žensku, od njih koji su u vrhu tenisa, mnogi su razmišljali o mogućnosti da "pređu" u Kazahstan, ali se te odluke nisu realizovale iz raznih razloga. Taj proces se, inače, dešava stalno, bilo ga je i pre mesec dana, biće ga i za pet, deset godina. Naročito sada imamo mnogo zahteva od igrača iz Rusije, Belorusije i Ukrajine za takav transfer. Mi smo dovoljno mudri da biramo samo one koji nama jesu zanimljivi, jer su nam, ipak, prioritet lokalni igrači i igračice. Ali, kada vidimo da se neki teniser ili teniserka nalazi u situaciji, kao što je Jelena bila, da će ili završiti s igranjem, ili će dobiti podršku i nastaviti, onda predsednik našeg Saveza daje šansu.


Upitan koliko se konkretno Rusa i Ruskinja javilo Teniskom savezu Kazahstana ne bi li promenili državljanstvo, nije skrivao:


- Do današnjeg dana, bilo je više od 30 prijava. Uglavnom su to deca, od 12 godina pa naviše. Ima i profesionalaca, odraslih igrača koji bi da izvrše takav transfer. Ali, ne mogu svi, jer ako ste igrali za seniorsku reprezentaciju jedne države, u Dejvis kupu ili Bili Džin King kupu, ne možete igrati za drugu zemlju. To zabranjuju Pravila Međunarodne teniske federacije - istakao je Jurij Poljskij.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)