ČUVAJ SE, SVETE, VRATIO SE! Novak Đoković pokorio Rim, imperator tenisa je opet tu!

D. N.

15. 05. 2022. u 17:48 >> 17:49

NOVAK Đoković osvojio je prvu titulu u 2022. godini. I to kako!

ЧУВАЈ СЕ, СВЕТЕ, ВРАТИО СЕ! Новак Ђоковић покорио Рим, император тениса је опет ту!

FOTO: Tanjug/AP

Đoković je u finalu ATP turnira masters serije u Rimu savladao petog tenisera sveta, Stefanosa Cicipasa, sa 6:0, 7:6(5), čime je šesti put u karijeri došao do pehara ovog nadmetanja iz serije 1.000.


U svom 55. masters finalu, Nole je najpre nastupao kao u nekom teniskom transu - za čitav prvi set samo dvaput nije poslao prvi servis gde je želeo, dozvolio je suparniku svega četiri direktno osvojena poena (a napravio ih je 21), pa i ne čudi što je posle pola sata igre semafor pokazivao to što je pokazivao, Grka "na nuli", a Đokovića na set od pobede.


Međutim, nakon što je Cicipas, posle 36 minuta ove teniske borbe, uspeo da se "upiše" na pomenuti semafor centralnog terena na kompleksu "Foro Italiko", to je dalo krila i njemu i publici koja je "prešla" da navija za onog ko gubi. I, uz skandiranje imena Novakovog rivala, Đoković se našao pred dvostrukim problemom - morao je da se nosi sa navijačima, a naspram sebe je imao sve boljeg, sve preciznijeg, a po udarcima i dalje vrlo ubojitog rivala.


Cicipas je, pritom, iskorisio desetominutni (veći) pad u Noletovoj igri da osvoji tri gema u nizu, dok je u svakom od njih gubio svega po poen. A na sve to, uz 4:1 u njegovu korist, imao je i brejk loptu.


No, baš tada, Đoković je zablistao. Savršeno skraćena bekhend dijagonala otklonila je pomenutu opasnost od nedostižnog zaostatka, a potom je Novak "dodao gas" i, iz minuta u minut, stizao Grka, sve do 5:5, a potom i izborenog brejka.


U njemu je, kao i dan ranije protiv Kaspera Ruda, Đoković nadmašio rivala i došao do titule, šeste rimske, a 38. na mastersima - što je za dve više od drugoplasiranog na toj listi, Rafaela Nadala. A upravo će Rafa, i ostatak "rivala sa šljake" biti naredna Noletova meta: za sedam dana predstoji Rolan Garos, na kome Srbin brani titulu jer je upravo Cicipasa pobedio u prošlogodišnjem finalu posle velikog preokreta (od 0:2 do 3:2 u setovima).

KRAJ! Đoković - Cicipas 6:0, 7:6!

6:6 - Savršen servis-gem Đokovića, koji na "nuli" ostavlja rivala čime je izborio taj-brejk.

5:6 - Grk je prekinuo veliki nalet Srbina, Cicipas "konačno" osvaja gem posle tri izgubljena (i to bez izgubljenog poena). Đoković će servirati da bi drugi set ušao u taj-brejk.

5:5 - Tako je! Posle 1:4 za Grka, i brejk šanse za Cicipasa (koju je Nole rešio sjajnom bekhend dijagonalom), sada je nerešeno. Au, kakav drugi set...

4:5 - Brejk Đokovića! I urlik zadovoljstva, ako ćemo iskreno. Novak je gospodario terenom, potpuno preuzeo inicijativu jer je ukrotio servise rivala, a onda Cicipasa naterao na defanzivu i - na greške. Uz jedan izgubljeni poen, a tri Grkova slanja loptice van terena, Nole je prišao na gem zaostatka, što će moći i da anulira svojim servisima, koji slede.

3:5 - Ne da se Nole. Vodio je Cicipas sa 15:30, ali je Đoković preokrenuo rezultat pa će Grk morati opet na servis-liniju.

2:5 - Cicipas je u servis-gemu gubio sa 15:30 i činilo se da bi Nole mogao da, "dodavanjem gasa", nadoknadi brejk zaostatka. Ali, grčki teniser je tada podigao nivo svoje igre, odličnim forhendima "zagospodario terenom" i... sudeći kako su se ti udarci odvijali, a kako je (dobro) servirao, Nole je praktično ostao bez šansi da sada napravi brejk. 

2:4 - Đoković je spasao brejk loptu, kojom je, da ju je realizovao, Cicipas mogao da ode na 5:1. Ipak, Srbin je ostao u igri, dobro pogađao uglove terena u završnici svog servis-gema, pa je prepolovio zaostatak. Tada su se oglasili i Novakovi navijači, ali ti povici "Nole, Nole!" nisu baš bili onoliko jaki kao malopre kada je veći deo publike klicao Grku.

1:4 - Uz prvi as koji je izveo na meču, Stefanos Cicipas dodatno uvećava vođstvo. Sada ima "tri razlike", i to posle trećeg uzastopnog gema u kome je izgubio samo poen.

Stefanos Cicipas tokom finala rimskog mastersa protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Brejk Cicipasa! Za razliku od prve deonice, u kojoj odnos osvojenih poena bio 27:10 za Noleta, sada je potpuno drugačija slika - 12:8 je za Grka. Cicipas je mnogo, mnogo manje grešio u četvrtom gemu drugog seta, otuda i brejk do kog je došao uz samo jedan izgubljen poen. Publika je oduševljena što se peti s ATP liste vratio u meč, pa sa sve četiri tribine gromoglasno odjekuje (baš kao i pred početak ovog gema) - Cicipas, Cicipas!

1:2 - Cicipas polako podiže nivo svoje igre. Uz jedan izgubljeni poen, osvojio je i drugi servis-gem u drugom setu.

1:1 - Pogled na statistiku jasno ukazuje kako se došlo do ovog rezultata (i Novakovog brzog izjednačenja u drugom setu) - u osvojenim poenima s osnovne linije, Đoković vodi s nestvarnih 21:4. Podsetimo, on ne igra protiv "bilo koga", već protiv petog tenisera sveta.

0:1 - Konačno se, posle 36 minuta igre, i Grk "upisao" na semafor. Svojim servisima izborio se za osvajanje uvodnog gema drugog seta.

Novak Đoković tokom finala ATP turnira Masters serije u Rimu protiv Stefanosa Cicipasa / FOTO: Tanjug/AP

6:0 - Set za Novaka Đokovića! Cicipas nije izgubio set ovim rezultatom još od Australijan opena 2019. i meča s Nadalom. Ali, kako je Nole odigrao, možda drugačije i nije moglo. Srbin je u prvoj deonici bio bolji u direktnim poenima (9:2), imao manje neiznuđenih grešaka (5:8), samo promašio dva prva servisa... Nestvarno!

5:0 - Brejk Đokovića! Šta radi Nole petom teniseru sveta... Poveo je Srbin 15:40 na servise vidno besnog suparnika (koji je nedavno lomio i reket, pa nedugo zatim i psovao), a to što nije iskoristio dve uzastopne brejk šanse, nije ga omelo da stvori novu. A nju nije ispustio... Nestvarna igra najboljeg igrača na planeti.

4:0 - Opet skoro savršen servis gem Đokovića. Samo jedan izgubljen poen i... prednost raste iz minuta u minut. Sada je već 4:0, a odigrano je 20 minuta.

3:0 - Brejk Đokovića! - Sjajna, sjajna igra srpskog tenisera. Bekhendima je totalno zbunio rivala posle 40:15 za Cicipasa. Iz poena u poen je preuzimao inicijativu, terao suparnika na greške, izgradio brejk šansu i, nateravši Grka na novi kiks, poveo sa čak tri razlike.

2:0 - Izvrsno se Nole "nadovezao" na napravljeni brejk. Uz samo jedan izgubljeni poen, i to zbog greške srpskog asa, a ne neke bravure Grka, Đoković stiže do 2:0.

1:0 - Brejk Đokovića! - "Upalilo" je! Novakov odabir strane naterao je Grka na silne greške - nije osvojio ni jedan jedini poen u "svom" gemu. Prvi servis je poslao vrlo neprecizno, potom izgubio poen zbog Novakovog pogađanja linije, a zatim je Cicipas ređao kikseve. Istina, jednom je lopticu promašio jer je nezgodno odskočila ispred njega, a poslednji poen u gemu je izugubio jer je lagan volej, kod mreže, iskoristio da - lopticom pogodi mrežu.

16.11 - Meč je počeo servisima Stefanosa Cicipasa. Videćemo da li će Noletovo lukavstvo uroditi plodom na startu duela.

16.07 - Presedan! Novak Đoković je pogodio na koju stranu će pasti novčić, ali prvi put ove sezone, a vrlo retko je to činio i u bogatoj karijeri, rešio je da ne odabere da servira, već je to propustio rivalu. Srbin je, naime, odabrao stranu na kojoj će najpre igrati, a odabrao je polovinu terena pod južnom tribinom, te će mu zraci sunca "stizati" sa leve strane. Ta činjenica možda nije toliko bitna sama po sebi, ali jeste zbog "druge polovine" istine - Cicipasu je Sunce (koje polako počinje da zalazi) - s desne strane tela, pa će ga ometati prilikom izbacivanja loptice i serviranja

16.05 - Finalisti su upravo izašli na centralni teren kompleksa "Foro Italiko". Sledi kratko zagrevanje, pa borba za pehar.

Uoči meča

Nole je u subotu dobio Kaspera Ruda posle zanimljivog dvoboja, pa će se za svoju prvu titulu u 2022. boriti u nedelju protiv Grka Cicipasa, koji je ranije tokom dana priredio iznenađenje, izbacivši s nadmetanja trećeg s ATP liste.

Đoković vodi sa 6:2 u pobedama, uključujući tu i trijumfe u poslednjih pet međusobnih duela.

Važnost meča za Đokovića

Novak Đoković će svakako i 370. sedmicu provesti na teniskom tronu, vrhu ATP liste, ali osvoji titulu - i do kraja Rolan Garosa će zadržati prvo mesto. Time će obezbediti dodatne tri nedelje na vrhu, ukupno 373, čime će se veoma približiti apsoluitnom teniskom rekordu  po vladavini na svetskom rangiranju, koji je u vlasništvu Štefi Graf (377 sedmica).

BONUS VIDEO Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta